mars nasa fotó

Lélegzetelállító fotók a Mars domborzatáról: rejtélyes jelenségre bukkantak a kutatók

Egy újonnan közzétett Mars-műhold felvétel bepillantást enged a ma már száraz és poros bolygó érdekes múltjába.


A Mars körül keringő High Resolution Imaging Experiment (HiRISE) a vörös bolygó egyenlítőjétől északra található Danielson-krátert vette célba. Ez a régió a krátert szegélyező réteges üledékek miatt rendkívül érdekes az űrgeológusok számára. Az ott készült fotók pedig magukért beszélnek – írja a ScienceAlert.

A réteges lerakódások az egész Marson megtalálhatók, ez a jelenség azonban a már feljebb is említett Danielson-kráterben a leglátványosabb és legjobban megőrzött. Pluszban lenyűgöző, hogy egyenletesen helyezkednek el, különböző szintű erózióval: az erősebb rétegek lépcsőfokokat alkotnak, amelyeken belül gyengébb anyagú rétegek találhatók. A lemezek egyenletessége azt jelenti, hogy nem jöhettek létre véletlenszerűen, például a becsapódások révén. A tudósok szerint ez egy szabályos, ismétlődő folyamat eredménye.

NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

A kőzet évmilliókkal vagy évmilliárdokkal ezelőtt alakult ki, amikor a laza üledékek rétegenként leülepedtek a kráterbe, majd később bebetonozódtak. A hordalék tulajdonságainak ciklikus változása egyes rétegeket ellenállóbbá tett az erózióval szemben, mint másokat. Évszázadok múltán pedig ezek a keményebb lemezek lépcsőfokokként emelkednek ki. Ezeken a lépcsőkön pedig a szél homokot szórt szét (amely jellemzően sötétebbnek és kevésbé vörösnek, azaz kontrasztos színben kékebbnek tűnik), így alakultak ki a zebracsíkszerű mintázatok.

– magyarázza a NASA blogbejegyzése.

A figyelmetekbe ajánljuk