Nyerő páros: a NASA Mars-helikoptere csatlakozik a Perseverance küldetéséhez
Ahogy a NASA is közölte, hiába maradt a földön, tényleg nem volt komolyabb problémája az Ingenuity Mars-helikopternek: már végre is hajtotta a negyedik repülését, ami után a NASA egy nagyobb bejelentést is tett.


Az első repülések alatt az 1,8 kilós Ingenuity kezdésnek három, majd öt méterre emelkedett, ahol 5 fokos dőlésszögben 2 métert repült oldalra, ott pedig több forgással képeket is készített minden irányból.

Majd a harmadik alkalommal jobban rákapcsolt a szerkezet: összesen 80 másodpercet töltött a levegőben és 50 méterre elhagyta a felszállási helyszínt és összesen 100 métert haladt. A repülési sebessége is felszaladt 0,5 m/s-ról 2 m/s-ra (7,2 km/h). Ráadásul itt már fotókat is készített.

Negyedjére a drón már 226 métert tett meg két perc alatt, és 5 méteres magasságba emelkedett.

Érdemes kiemelni, hogy a NASA alapvetően 5 tesztrepülést tervezett, hiszen a Perseverance már nagyon tenné a dolgát. A NASA mérnökei azonban változtattak az eddigi terven:

mivel az előző tesztek minden várakozást felülmúltak, ezért az Ingenuity hű szárnysegédként követi majd a Perseverance délre tartó útját.

A közös út alatt a Mars-helikopternek különböző manővereket és teszteket kell majd végrehajtania. Ez azt is jelenti, hogy a NASA jóval többet kockáztat, de eddig tényleg mindent megcsinált a helikopter. Mindez azt jelenti, hogy a Perseverance dolgát is megkönnyíti, és sok mindenben támogatja majd útjuk során. A Perseverance feladata annyit változik, hogy néhányszor rá kell kukkantani a helikopterre, hogy minden rendben van-e.

Kilátás 5,2 méterről NASA / JPL-Caltech

Nehéz dolga lesz, hiszen ennél csak nagyobb túrák várnak rájuk: nagyjából két kilométert szeretne a NASA megtenni a küldetés során. A cél, hogy a Jezero-kráter közelébe érjenek, ahol a déli oldalon az egykori folyódeltához a Perseverance nagy ősi marsi élet nyomára bukkanhat – ha ez megtörtént, újraterveznek.

Az Ingenuity pedig komolyabb feladatokat is kap majd: kőzeteket, területeket derít majd fel, amit a Perseverance dolgát könnyíti az útjuk során. A kaland már el is kezdődött, reméljük minél tovább tart a páros munkája.


A figyelmetekbe ajánljuk