Százdollárosokon egy pohár whiskey

Egy applikáció pénzzel jutalmazza a gyógyulni vágyó alkoholistákat

Megvan az az érzés, amikor azt hitted, hogy a dolgozatod rosszul sikerült, végül azonban mégis ötöst kaptál? Ilyenkor szinte azonnal kedvencükké vált az adott tantárgy, a következő felmérőre pedig már tudatosabban készültünk. Agyunk jutalomközpontjának ezen működését használja ki egy gyógyuló alkoholistákat segítő applikáció is.


A kutatók már régóta tudják, hogy a függőségi zavarok kezelésében nagy szerepet játszhat a jutalomszerzés, főleg, ha ezek az „ajándékok” olyan tevékenységekre szólnak, amelyek pozitív szokásokat ösztönöznek – olvasható a Boston Globe beszámolójában, mely bemutatta a DynamiCare nevet viselő alkalmazást.

Az applikáció alapját az a kezeléstechnika adja, amit az addiktológiában digitális terápiaként ismernek, vagyis, amikor a beteget különböző alkalmazások, játékok és más technológiai eszközök segítségével próbálják meg gyógyulásra ösztönözni.

Amikor csak elvonóra, majd onnan tanácsadásra küldjük az embereket, akkor azt mondjuk nekik, hogy >> Használd a gondolkodó agyadat, próbáld meg legyőzni a kémiai folyamatokat! <<

– mondta a DynamiCare társalapítója, David Gastfriend, aki hozzátette, hogy ezzel a hozzáállással az a baj, hogy a függő ember pont ellentétesen működik.

Fontos megjegyezni, hogy egy 2011-es, a függőségről szóló tanulmány megállapította, hogy a kutatók, a klinikusok és a nyilvánosság egyaránt szkeptikusan viszonyulnak a jutalmazási módszernek is nevezett kontingencia-kezelési kezelésekhez.

Gasfriend azonban elmondta, hogy az alkalmazás bizonyos szabályok mentén működik: nem engedi például, hogy a felhasználók bizonyos tárgyakra vagy bizonyos helyzetekben pénzt költsenek, és más viselkedéseket, például a rehabilitációs időpontok látogatását is figyelemmel kíséri.

Az alkalmazás Bluetooth-os alkoholszondákkal is összekapcsolható, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az adott egyén valóban józan.


És hogy mennyit fizet pontosan a DynamiCare? Naponta 5 dollárt, vagyis nagyjából 1740 forintot.

A figyelmetekbe ajánljuk