mozzarella
Fotó: Shutterstock

Otthon is könnyedén készíthetünk mozzarellát – recept!

Mozzarellát készíteni egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy elsőre gondolnánk. Kis odafigyeléssel gyakorlatilag fél óra alatt összedobhatjuk a puha sajtot, ráadásul nem is marad utána sok mosatlan edény. Recept!


Az elkészítés során a legfontosabb alkotóelem természetesen a tej, így fontos odafigyelnünk arra, hogy milyen típust használunk. Semmiképp se próbáljunk ultrapasztőrözött tejjel dolgozni, mivel nem fog összeállni a sajt. Használhatunk homogenizált vagy nem homogenizált tejet is, a lényeg, hogy magas zsírtartalommal bírjon – az alacsony zsírtartalmú tej felhasználásával száraz és ízetlen lesz a mozzarella. Vigyázzunk az organikus tejekkel is, ugyanis sok esetben a gyártók nem jelzik a dobozon, hogy ultramagas hőkezelésen esett át a termék.

Ne féljünk a citromsav és a tejoltó enzim használatától, ezeket akár interneten, akár széles választékú élelmiszerüzletekben is beszerezhetjük. A tejoltó funkciója, hogy megszilárdítsa a tejben található proteint, ennek köszönhetően jön létre a mozzarella puha állaga. Tabletta és folyadék formájában is kapható. Válasszunk olyat, ami számunkra szimpatikus.

Eszközök, amikre szükségünk lesz:

  • Nagy, hőálló tál (nem reaktív bevonatú, mint például titán vagy kerámia)
  • Mérőkanál
  • Hőmérő
  • Spatula
  • Gumikesztyű
  • Mikrózható tál

Összetevők:

  • 3 dl víz
  • Msáfél teáskanál citromsav
  • Negyed darab oltótabletta vagy negyed teáskanál tejoltó folyadék
  • 3,7 liter tej
  • 1 teáskanál só

Így készítsük el:

Egy bögrébe töltsünk kb. 2,5 dl vizet, mérjük ki a szükséges mennyiségű citromsavat, majd öntsük bele. Kavargassuk addig, míg feloldódik. Egy nagyobb tálba öntsük bele a maradék vizet, majd adjuk hozzá a tejoltót, melyet szintén feloldásig kavargassunk. Öntsük egy lábasba a tejet, adjuk hozzá a citromsavas oldatot és kevergetés közben lassan melegítsük 90 fokra, hogy alvadni kezdjen.

Vegyük le a tűzhelyről, majd finoman öntsük bele a tejoltós vizet. Keverjük 30 másodpercig, ezután tegyük félre és hagyjuk 5 percig pihenni. Öt perc leteltével már a puha tofu állagára kell emlékeztessen a tejes massza, ha még túl lágynak és folyósnak érezzük, hagyjuk további öt percig pihenni, hogy összeálljon. Amikor elérte az ideális állagot, az edényben vágjuk fel kisebb kockákra figyelve arra, hogy egészen az aljáig leérjen a kés.

mozzarella k\u00e9sz\u00edt\u00e9s

Fotó: Unsplash

Tegyük vissza az edényt a tűzhelyre és melegítsük fel 105 fokra. Lassan, óvatos mozdulatokkal kavarjuk, hogy ne törjük túlságosan össze a kockákat. A megfelelő hőfok elérése után vegyük le a tűzhelyről és kevergessük tovább 5 percig. Ezután a tejsavó eltávolítása következik. Tegyük át az aludttejet egy hőálló tálba, majd mikrózzuk fél percen keresztül. Sózzuk, majd gyúrjuk át gumikesztyű segítségével, hogy távozzon belőle a lehető legtöbb tejsavó, amit a folyamat végén egyszerűen csak öntsünk ki a tálból.

Mostanra már puha, sajtszerű állagot kellett elérjünk, így már csak annyi van hátra, hogy mindkét kezünk segítségével gyúrjuk a masszát mozzarella golyóvá. Igyekezzünk laza mozdulatokat használni és ne gyúrjuk túl, mert könnyen megkeményedik. Hűtőben tárolva egy hétig is eláll, de elkészítés után rögtön fogyaszthatjuk is.

(Forrás: The Kitchn)

A figyelmetekbe ajánljuk