caprese saláta
Fotó: Shutterstock

A világ legegyszerűbb salátája, mégis tökéletes: így készül az olasz caprese

„Az egyszerűség nagyszerű" – tartja a sokat hallott mondás. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a caprese, amely csak pár alapanyagból áll, és mindössze néhány perc alatt összedobható.


Az olasz gasztronómia legfőképp pizzáiról és tésztáiról híres, nem szabad azonban megfeledkeznünk fantasztikus salátáiról sem. A caprese pedig az a fogás, amely nemcsak arra képes, hogy mediterrán hangulatot varázsoljon az asztalra, de minden háztartásban, minimális tudással is elkészíthető.

Összetevők (4 adag)

  • 350 gramm koktélparadicsom;
  • 4 db nagy paradicsom;
  • 7 evőkanál extra szűz olívaolaj;
  • pár csipet tengeri só;
  • 220 gramm bivalymozzarella;
  • őrölt fekete bors;
  • bazsalikomlevelek és pirított kenyérkockák (a tálaláshoz).

Ezt is készítsd el! Íme, egy ízletes almás zellersaláta házilag

Elkészítése

caprese sal\u00e1ta

Fotó: Shutterstock

Egy kis tálban keverjük össze a félbevágott koktélparadicsomokat 1 evőkanál extra szűz olívaolajjal, majd sózzuk meg.

Ezt követően vágjuk fel a nagy paradicsomokat vékony szeletekre egy tálon, majd ezt is bőségesen szórjuk meg sóval. Végül a mozzarellát tépjük darabokra és helyezzük rá a paradicsomágyra.

Ez is érdekelhet: Előételtől a desszertig – mozzarella minden mennyiségben!

Kanalazzuk ekkor a koktélparadicsomainkat a salátára és locsoljuk meg az extra szűz olívaolajjal, majd ne felejtsük ki a őrölt borsot sem.

Hagyjuk állni 30 percig, hogy az ízek összeálljanak, és a paradicsom, illetve a mozzarella levet engedjen.

A só ugyanis idővel kiszívja a paradicsom nedveit, ami összekeveredik az olajjal, így egy igazi öntet lesz belőle – hangsúlyozza a Bonappetit cikke.

Utolsó lépésként a saláta tetejére apró bazsalikomleveleket, valamint további sót és olajat hinthetünk – ízlésünk szerint. Tálaláshoz pedig pirított kenyérkockákat is szórhatunk ráadásképp.

A figyelmetekbe ajánljuk