Egy jégsaláta.

Múlt hét pénteken – azaz pontosan egy hete – a Daily Star nevű lap egy kihívást indított, amely segítségével letesztelték, hogy egy szobahőmérsékleten lévő jégsaláta vajon megmarad-e addig, amíg Liz Truss brit miniszterelnök lemond. Mivel Truss a livestream indításától számított 6. napon távozott a pozíciójából, a saláta győzött. Na de meddig áll el egy saláta pontosan?


Az olyan saláták, mint a jégsaláta vagy a római saláta 1-3 hétig, míg a laza levelűek, mint a kerti saláta csak 7-10 napig tárolhatók el. A szakemberek azt javasolják, hogy a salátát jól becsomagolva a hűtőben érdemes tartani, de mindenképp lehetővé kell tennünk, hogy némi levegő áramoljon belőle, hogy megszabaduljon a felesleges nedvességtől.

Ez mind szép és jó, na de mi van akkor, ha nincs hűtőnk? A saláta szobahőmérsékleten körülbelül 2-4 napig áll el, attól függően, hogy milyen típusról beszélünk. Ha azonban hűtőszekrénybe teszed, akkor fajtától függően 7-21 napig is eltartható.

Ennek okán a legtöbb hozzáértő azt javasolja, hogy ne legyünk restek és pakoljuk be a zöldséget a frigóba.

A fejes saláta tovább bírja, mint a kerti saláta, mert az előbbinél a levelek szorosan össze vannak csomagolva, és a legkülső levelek védik a többit. Így ha a fejes saláta hosszabb ideig áll a tárolóban, jellemzően csak a külső levelek sérülnek, a belső levelek nagyrészt érintetlenek maradnak.

Nemegyszer előfordul, hogy a jégsaláta több mint egy hónapig áll a hűtőben, és konkrétan semmi baja nincs. Csak a külső levelek fonnyadnak meg egy kicsit, és van rajtuk néhány barna és rozsdavörös folt.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jégsaláta mindig kibírja egy teljes hónapig a hűtőben, de az említett három hét reális időtartam, ha megfelelően tárolod a zöldséget.

Egy szó, mint száz, a 6 napos túlélés szép teljesítmény a saláta részéről, ám mi nem biztos, hogy meg mernénk kóstolni a szóban forgó zöldséget.

Forrás: Does It Go Bad?

A figyelmetekbe ajánljuk