A zöldségfogyasztásnak bizonyítható módon számos pozitív hatása van. Ennek apropóján az alábbiakban felsoroljuk a mindennapos salátafogyasztás 4 legfőbb egészségügyi előnyét.
Több rostot vihetsz be a szervezetedbe!
A legtöbb saláta fő összetevői – zöldségek, gyümölcsök, bab, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék és magvak – tele vannak rosttal.
A rostok bizonyítottan jótékonyan hatnak a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, és hozzájárulnak az olyan testi funkciókhoz, mint a bélműködés rendszeressége és a telítettségi szint
– mondja egy Patricia Kolesa nevű szakember.
A Nutrients című szaklapban 2020-ban megjelent áttekintés szerint a rostbevitel összefügg a pozitív anyagcsere-egészséggel, a vastagbél egészségével és a bélmozgékonysággal, valamint a szív- és érrendszeri betegségek csökkenésével és a vastagbélrák kockázatának csökkenésével.
Könnyedén meglesz a napi zöldségbevitel!
A Centers for Disease Control and Prevention szerint 10 amerikaiból csak 1 fogyasztja el az ajánlott napi 5 csésze gyümölcsöt és zöldséget. Mivel egy saláta alapja általában legalább 1-2 csésze levélzöldség, a mindennapos salátafogyasztás segíthet a napi ajánlások teljesítésében.
A szakértők azt javasolják, hogy adjunk a salátához fehérjét, például sajtot, tofut, babot, csirkét vagy főtt tojást, hogy növeljük a jóllakottsági faktort.
Ez is érdekelhet: Ginből salátaöntet? Miért ne!
Több vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthatsz hozzá!
Elegendő zöldség fogyasztása nélkül egyesek nem jutnak hozzá az alapvető vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, ami hiányállapothoz és nem kívánt mellékhatásokhoz vezethet.
A salátákban általánosan fogyasztott zöld leveles zöldségek – mint a római saláta, a spenót, a rukkola és a kelkáposzta – gazdagok A-vitaminban, C-vitaminban és E-vitaminban
– mondja Catherine Karnatz, a Nutrition Education RD megalkotója.
Ezek a vitaminok támogathatják az egészséges látást, segíthetik az immunrendszer működését és védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben. Emellett számos vitamin kettős antioxidánsként is működik, és gyulladáscsökkentő hatással bír a szervezetben. Arról nem is beszélve, hogy sok saláta olyan alapvető ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, a vas, a magnézium és még sok más.
Egészségesebb lesz a bélrendszered!
A saláták gyakran tele vannak polifenolokkal is, amelyek elősegíthetik a jó bélbaktériumok növekedését.
A Nutrients című szaklapban 2019-ben megjelent áttekintés szerint, amikor az élelmiszerekből származó polifenolok eljutnak a bélmikrobákhoz, módosítják a mikroflórát, valamint prebiotikus és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.
Forrás: EatingWell