cézár saláta
Shutterstock

100 éve maradékból született, ma a világ leghíresebb salátája

Ropogós, kellemesen krémes és könnyed: szinte lehetetlen elrontani, és minden étterem étlapján megtalálható. Mindez egy puszta véletlennek köszönhető.

Az eredeti cézár saláta római salátával, krutonnal, parmezán sajttal és dresszinggel készül. Az öntet olívaolaj, citromlé, Worcestershire-szósz, dijoni mustár és fokhagyma keveréke. Magát az ételt szinte mindenki ismeri, a történetét annál kevésbé. Pedig az is izgalmas.

A legenda szerint a cézár salátát maga Julius Caesar alkotta meg. Persze ez nem így van. A legendás salátát az 1920-as évek elején találta fel Caesar Cardini olasz séf, akinek a mexikói Tijuanában volt egy étterme – mutatja be az ételt a Vince.

Ez is érdekelhet: 5 lehetetlen étel, amit a nagy gazdasági világválság idején fogyasztottak

Shutterstock

Cardini az 1910-es években költözött Kaliforniába. A feljegyzések alapján első vállalkozását Sacramento városában indította. Arra is van bizonyíték, hogy a San Francisco-i Palace Hotelben szintén dolgozott. Később pedig egy másik saját éttermet nyitott San Diegóban.

Olvasd el ezt is: Vajon tényleg ilyen sokáig bírja egy saláta?

Az 1920-as amerikai szesztilalom aztán alaposan keresztbe tett a vendéglős álmainak, ezért Mexikóba, Tijuanába költözött. Itt alkotta meg 1924. július 4-én a legelső cézár salátát.

Lánya, Rose Cardini szerint az éttermet egyik nap elárasztották az amerikai vendégek, ám a konyhában kevés alapanyag állt rendelkezésre, ezért apja összedobta, ami maradt.

Salátaszárakat, olívaolajat, nyers tojást, krutont, parmezán sajtot és Worcestershire-szószt.

A megalkotójáról elnevezett cézár saláta hatalmas sikert aratott, ezért fixen bekerült a kínálatba, majd elindult világhódító útjára. Ennek fényében valóban kijelenthető, hogy világ egyik legismertebb salátája a puszta véletlennek köszönhető.


A figyelmetekbe ajánljuk