Nem is gondolnád, hogy a mozzarella sajt felhasználása mennyire sokoldalú lehet!
A provence-i rozé világszerte népszerűségét annak köszönheti, hogy az 1800-as évek végén felfedezték maguknak a tehetősebb franciák a déli, azúrkék tengerpartot, a gondtalanul elköltött napokat pedig rendszerint egy palack hűs rozéval zárták. Később pedig magukkal vitték, palackozott bor formájában, a provence-i rozé pedig mára világszerte megkerülhetetlen etalonná vált, s egyben a gondtalan nyár szinonímájává is.
Sokan próbálják felidézni az olaszországi nyaralások emlékét a lelkes konyhatündérek, ám az utazáskor vásárolt olívaolajok, tészták gyorsan fogynak, és habár a legtöbbje itthon is beszerezhető, az olasz sajtokkal már nem ennyire egyszerű a helyzet. Míg a parmezánt, és érleltebb társait könnyű importálni, a mozzarella különlegességét éppen a frissessége adja.
Azonban már hazánkban sem kell nélkülöznünk az ínyencséget: a Szarvasi Mozzarella ugyanis 25 éve készíti kiváló, magas minőségű termékeit, amelyhez 100%-ban hazai tejet használnak. Sőt, különleges receptjeiken keresztül azt is megmutatják, hogyan lépjünk túl a fentebb már taglalt egyszerű, de nagyszerű elkészítési módon. A Vince.hu pedig megmutatta azt, hogy milyen bort érdemes fogyasztani ezen ételek mellé!
Előétel: Caprese koszorú
Ehhez a klasszikus olasz saláta recept frissességéhez egy intenzív sauvignon blanc-t párosítanánk. Miképp tudod elkészíteni ezt a salátát? Itt megnézheted.
Magát a mozzarella elnevezést 1570-ban használta Bartolomeo Scappi séf, a szó pedig azt jelenti, hogy „tépett”, és aki egyszer is próbálta ízeire szedni a mozzarella sajtot, tudja, miért is ez a legtökéletesebb szavunk erre a mennyei finomságra.
Leves: Paradicsomkrémleves, mediterrán fűszeres grill mozzarellával
A nyár bővelkedik különböző ízvilágú paradicsomban, amivel érdemes kísérletezni, és arra se legyen gondunk, hogy mivel párosítjuk! A paradicsomszósz és a sangiovese remekül passzol; így érdemes ehhez a pompás leveshez egy közepes testű olasz bort felnyitni. Íme a recept!
Főétel: Sertés szűz saltimbocca mozzarellával töltve
A saltimbocca magyarul azt jelenti, ugorj a számba. Autentikusan borjúhúsból, pármai sonkából és zöld fűszerekből áll, a fehérborban (vagy Marsalában) és vajban párolt hús szinte szétolvad a szájban. De sertéshúsból is elkészíthetjük. A sertésszűz mozzarellával megtöltve pedig rendkívül ínycsiklandó. Receptet itt találod, amit érdemes szürkebaráttal (vagy olasz elnevezéssel élve pinot grigióval) fogyasztani.
A húsos étel Róma környékről származik, amelyet saltimbocca alla Romananak neveztek.
Desszert: Diós laktózmentes mozzarella golyók
Lehet meglepő, de a mozzarellát édességként is elkészíthetjük, amelyre például ez a diós üdeség is remek példa! És ha már dióba burkoljuk a mozzarellát – leírás itt található –, mi mást is ajánlhatnánk mellé, mint egy késői szüretelésű édes bort tokajból.
Cikkünk megjelenését a Szarvasi Mozzarella támogatta.