Ma ünnepeljük a magyar film 120. évfordulóját

Április 30-án ünnepeljük a magyar film napját.


120 éve, 1901. április 30-én mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a Nemzeti Filmszínház elődjében a Pekár Gyula ötlete alapján és Zsitovszky Béla rendezésében készült első magyar filmet, A tánczot. A némafilm 24 darab egy-két perces mozgóképet mutatott be. Sajnos mára csak képek maradtak fenn belőle.

A t\u00e1ncz

A táncz című film plakátja

A magyar film napja a Magyar Nemzeti Filmalap ötlete alapján született meg, mely szervezethez 2018-ban hét másik intézmény csatlakozott. Ezek a NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., Mozisok Országos Szövetsége, Art Mozi Egyesület, Magyar Filmakadémia, Magyar Művészeti Akadémia, Uránia Nemzeti Filmszínház, Diák-és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete.

Az említett szervezetek végül 2018. április 5-én felhívást intéztek a kulturális és oktatási intézményekhez, hogy programokkal ünnepeljék a magyar film napját. Mivel az első magyar film bemutatója április 30., ezt a dátumot választották ki a magyar film megünneplésére.

A Filmarchívum filmtörténeti weboldalán megtekinthetjük azokat a magyar alapfilmeket, melyek meghatározzák a magyar film történelmét. A Magyar Filmadatbázisgyűjtése szerint a legjobb magyar filmek között tudhatjuk a Macskafogó, Vuk, Két félidő a pokolban, Hyppolit, a lakáj, A napfény íze, A tanú, Lúdas Matyi, Egészséges Erotika, Körhinta, Indul a bakterház, Az ötödik pecsét alkotásokat.

Büszkék lehetünk emellett az Oscar-díjas magyar filmekre is. Ezek Rofusz Ferenc Légy (1981) című filmje, Szabó István Mephisto (1982), Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt (1991), Nemes Jeles László Saul fia (2016), Deák Kristóf és Udvardy Anna Mindenki (2017) című alkotásai. Kertész Mihály a Casablanca rendezéséért kapott díjat 1942-ben. Adolf Zukor pedig, aki Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből eljutott Hollywoodig, ott pedig a filmgyártás egyik alapítója lett, 1949-ben kapott életművéért Oscar-díjat.

A magyar film napjának 120. évfordulója alkalmából idén júliusi nyitással szervez kiállítást Nagylátószög címmel a Ludwig Múzeum az NFI együttműködésével. A kiállítás szeretné élményszerűen a nézők elé tárni a magyar film gazdag történelmét. Bemutatja a sikereket, bukásokat, a magyar mozgókép. A kiállítás bemutatja a 20. század történelmét és magyar filmgyártás fejlődését is.

Rengeteg szolgáltató tesz közzé magyar filmeket a mai napon ingyenesen a nagyközönség számára. Az RTL-en a Brazilok és a Rossz versek alkotásokat tekinthetjük meg, a Tv2-n láthatjuk többek között az Argo 2-t, a Pappa pia-t, Sose halunk meg és A tanú című filmeket. A DunaTv a mai napon egész nap magyar filmeket vetít, láthatjuk köztük a Meseautót és az Aurora Borealist, Hyppolit, a lakájt, Körhintát is.

Az M5 csatornán megnézhetjük a Szerelem című filmet a nemrég elhunyt Törőcsik Mari főszereplésével, de a Saul fiát, Hüperiont, Liliomfit, valamint egy magyar animáció válogatást is láthatunk. A Duna World-on pedig megtekinthetjük a Mephistót és a Mágnás Miskát. Az M2 Petőfi a Macskafogó, Mindenki filmeket adja le, az M2 gyerekcsatornán pedig olyan magyar mesékkel találkozhatunk, mint a Mekk Elek, Mézga család, Frakk, Süsü, Kuflik, Bogyó és Babóca.

A HBO-n a Seveled, Drakulics Elvtárs, a Cinemax pedig az Apró mesék, Valan, Fomo és Pesti Balhé filmeket vetíti. Különböző válogatásokat is megtekinthetünk. A HBO GO egy Magyar Film Napja válogatást mutat be, a Cinego pedig magyar fesztiválsikereket. A Netflix 40 magyar filmet vesz fel kínálatába, a Filmio magyar streamingszoltáltató pedig 15 darab felújított magyar klasszikus filmet tesz közzé, melyeket egész hétvégén megtekinthetünk.

A HírTvA tizedes meg a többieket vetíti, a Moziverzum a Mancs, 9 és ½ randi, A Pál utcai fiúk és János Vitéz alkotások bemutatásával kedveskedik a nézőknek. A teljes műsorleírást itt tekinthetjük meg.

A figyelmetekbe ajánljuk