Mona Lisa festmény Leonardo Da Vinci alkotása

Leonardo da Vinci első és utolsó ismert alkotása

Bár a tehetség képes már egészen fiatal korban megmutatkozni, egy sikeres művészi életpálya legtöbbször úgy tud kirajzolódni, ha az alkotó áldoz a kísérletezés és a változás oltárán, és újra meg újra felfedezi kvalitásait. Lássuk, mennyiben változott Leonardo da Vinci stílusa az első és utolsó ismert alkotását összevetve.

Szöveg: Wágner-Fülöp Luca

Az Arno-völgy látképe (1473)

Leonardo da Vinci az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb mestere, a Vitruvius-tanulmány megalkotója – aki többek között embereket tanulmányozott a boncasztalon, hogy anatómiai rajzokat készíthessen –, egy nagyon könnyed témával indította karrierjét. 1473. augusztus 5-én, a 21 évesen elhatározta, hogy lerajzolja az előtte elterülő, festői toszkán tájat. A rajz különlegessége a témaválasztásban rejlik; akkoriban a tájfestészetnek még nyoma sem volt, lényegében Da Vinci az első a művészettörténetben, aki alkotása központi témájául a tájat választotta. A rajzon azonban jól láthatók azok a gesztusvonalak, amelyeket a művész később is előszeretettel használt. Az Arno-völgy látképe című alkotás keletkezésének évében Da Vinci belépett a Szent Lukács-egyesületbe, és ezekben az években kezdett vallási témájú festményeket készíteni. Úgy tartják, hogy Az Arno-völgy látképe, amely a művész szülőfaluját ábrázolja, a Verrocchio által festett, majd Da Vinci által átdolgozott Krisztus keresztsége című kép egyik alapja volt.

Salvator Mundi (1499-1510)

A vallási témák végigkísérték az alkotó életpályáját, legutolsó festménye, az 1499 és 1510 között készült Salvator Mundi, Krisztust ábrázolja, ám közel sem úgy, ahogyan például Albrecht Dürer vagy Jan van Eyck festette volna meg akkoriban. Da Vinci szinte hétköznapi figuraként ábrázolja az Üdvözítőt, a reneszánszra jellemző átlagos öltözetben. A festmény alkotójának kilétére jó darabig nem derült fény, ám a kezek részletes kidolgozásában, vagy a füstös, fátyolos arcábrázolásban, amelyet a Mona Lisán is feltűnik, a szakértők Da Vinci modorára ismertek, és néhány, a festőtől származó tanulmányrajz szintén segített a megoldásban. Érdekesség, hogy a festmény 2017-ben minden idők legmagasabb összegéért, 450,3 millió dollárért (körülbelül 133 milliárd forintért) kelt el a Christie’s aukcióján.

Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt 2022 t\u00e9li lapsz\u00e1mHamu és Gyémánt

A cikkben említett művek fotóival a Hamu és Gyémánt téli lapszámában találkozhattok, ahol a cikk folytatásaként Rembrandt, Salvador Dalí és Munkácsy Mihály első és utolsó ismert alkotásait is összevetettük. A magazin elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

A figyelmetekbe ajánljuk