Egy nő fest.

Illusztráció.

Egy mesterséges intelligencia által készített festmény nyert első díjat – a művészek nagyon dühösek

Valaki egy mesterséges intelligencia által generált festménnyel jelentkezett a coloradói állami vásár képzőművészeti versenyére – és megnyerte az első díjat.


A Théâtre D'opéra Spatial című alkotás egy operaelőadás sci-fi ihlette jelenetét ábrázolja. De Jason Allen, aki a művet beküldte, a Midjourney mesterséges intelligencia képgenerátort használta az alkotáshoz.

Érthető módon a hús-vér művészek nem voltak túlságosan elragadtatva attól, hogy a mesterséges intelligencia által generált műalkotás nyert.

A művészet halálát látjuk a szemünk előtt kibontakozni. Ha a kreatív munkák nincsenek biztonságban a gépektől, akkor még a magasan képzett munkák is veszélyben vannak. Mi marad akkor nekünk?

– írta egy felhasználó.

Allen a maga részéről azzal érvelt a Midjourney Discordon, hogy ezek a művészek „lejáratják az emberi tényezőt" – írja a Vice. Sőt, az eredményhirdetés előtt egy posztban leírta, hogy egy fáradságos, sok hétig tartó folyamaton ment keresztül, hogy kitaláljon egy speciális promptot, ami miatt az AI létrehozza a képet.

Az AI-képgenerátorok emberi művészek munkájának helyettesítésére történő felhasználása körül kialakult vita mostanában igencsak felpezsdült: Charlie Warzel, a The Atlantic munkatársa nemrégiben kapott kritikát, amiért egy Midjourney által generált művet használt fel egy hírlevélhez.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk