Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora

Újabb Da Vinci-kód? A polihisztor megjósolta a világvége dátumát

Egy kutató szerint Leonardo da Vinci állítólag elrejtette az apokalipszis dátumát Az utolsó vacsora című festményén.


Különböző bulvárlapok szerint a híres 15. századi polihisztor megjósolta a világvégét, és Az utolsó vacsora festményén rejtette el a dátumra utaló nyomokat.

Sabrina Sforza Galitzia, aki a Kaliforniai Egyetem kutatója úgy véli, Leonardo da Vinci 4006. március 21-re tette a világvége kezdetét, ami 4006. november 1-jén ér véget. Galitzia szerint a polihisztor azért rejtette el az üzenetet, hogy ne érje támadás.

Olvasd el ezt is! Megvalósították a Leonardo da Vinci által tervezett helikoptert

Galatzia az Utolsó vacsora vázlatai alapján készült, XIII. Lajosnak ajándékba adott faliszőnyeg tanulmányozása után jutott erre a következtetésre. Először Krisztus feletti központi ablakban rejtett nyomokra lett figyelmes, a titkos információt pedig matematikai és asztrológiai kód formájában oldotta meg. Galitzia szerint a rejtvényből az is kiolvasható, hogy a pusztulást egy óriási árvíz okozza majd.

Élete vége felé azonban Da Vinci vonzódott az apokaliptikus eseményekhez, és számos kataklizmikus jelenetet rajzolt a Világvíziók a világvégéről című sorozatában. A jelenetek az égből lezúduló tüzeket és forrongó tengereket ábrázolnak.

commons.wikimedia.org
Élete utolsó éveiben Leonardo többször is foglalkozott a tájat elborító kataklizmikus vihar témájával, mind rajzain, mind írásaiban. A halál és a pusztulás e megszállottsága egy olyan művész lelkét mutatja meg, aki a véghez közeledett. És aki a szeme előtt látta megsemmisülve legnagyobb alkotásait, és aki mélyen átérezte minden dolog, még magának a Földnek mulandóságát is

– magyarázta honlapján a Royal Collection Trust.

A figyelmetekbe ajánljuk