Charles Blondin kötélen táncol
Profimedia Red-Dot

A férfi, aki a Niagara felett sütött omlettet: Charles Blondin

Egy férfi a múltból, akik folyton a magasba vágyott: Charles Blondin igazi kötélidegzetű kötéltáncos volt.

Szöveg: Bihari Dániel

Charles Blondin már gyerekként elbűvölt mindenkit ördögien ügyes kötéltáncával és gegjeivel. 35 éves volt, amikor 1859-ben egyik percről a másikra berobbant a köztudatba, majd egy csapásra a 19. század második felének valóságos világsztárja lett egy hirtelen ötletnek köszönhetően: ő lesz az első ember, aki kötélen kel át a Niagara vízesésen. A nagy napon 25 ezer ember figyelte lélegzet-visszafojtva, ahogy 49 méteres magasságban 340 métert sétál a kötélen a gyilkos zuhatag felett. Az attrakció igazi majálissá kerekedett, a közönség fogadásokat kötött, hogy vajon az őrült francia túléli-e a mutatványt – kevesen tettek rá, hogy igen.

A „Nagy Blondin” megcsinálta, és a későbbiekben még mintegy 300 alkalommal tette meg ezt az utat. És hogy a nagyérdemű ne unja el magát, mindig valamilyen hajmeresztő trükköt szőtt bele: zsákot húzott a fejére, gólyalábon sétált át, talicskát tolt a kötélen, összebilincseltette a kezét, bukfencezett vagy éppen a menedzserét kapta fel a hátára, de olyan is volt, hogy a táv felénél megsütött és elfogyasztott egy omlettet. Az anekdota szerint 1860-ban egyszer a walesi herceg is feltűnt a nézők között, Blondin pedig megkérdezte, szerinte át tudna-e vinni egy embert a talicskáján a vízesés felett. A herceg persze nem kételkedett a képességeiben, ám amikor az artista lecsapta a magas labdát, a brit trón örököse visszakozott, nem ült be a felajánlott taligába.

\u200bHamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt 2022 \u0151szi lapsz\u00e1m Edwin Hubble Steinschneider Lili

Hamu és Gyémánt

Blondin a fél életét a magasban, egy szál kötélen egyensúlyozva töltötte, körülbelül 16 ezer kilométert tett meg a föld fölött. Mégsem kötött soha biztosítást, és a védelmét szolgáló eszközöket is elutasította: úgy vélte, a biztonsági háló csak „bevonzza” a bajt. Előadásaival sorra hódította meg a világ nagyvárosait, különösen a brit fővárosban lépett fel sokszor: Fél London itt van, és azt várja, hogy valami szörnyű baleset történjen” – jegyezte meg Charles Dickens.

Nem alaptalanul, Blondin egyszer saját, ötéves kislányát tolta át talicskán a nyaktörő magasságban kifeszített kötélen, e számot azonban a belügyminiszter közbelépésére nem ismételhette meg. Kétszer járt Budapesten, egyszer a Városligetben, majd az állatkertben lépett fel. Charles Blondin 1897-ben hunyt el; az előző évben, 71 esztendősen még vállalt nyilvános fellépést.

A Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt 2022/ \u0151szi lapsz\u00e1maHamu és Gyémánt

A teljes cikk a Hamu és Gyémánt őszi lapszámában található, ahol többek között Gladys Roy, Steinschneider Lili, Edwin Hubble és Edmund Hillary már-már hihetetlen története is olvasható. A magazin megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.


A figyelmetekbe ajánljuk