agysebészet Hieronymus Bosch Kőoperáció című képén

6 történelmi tény, ami annyira furcsa, hogy elsőre el sem hiszed, hogy tényleg megtörtént

Mamutok az egyiptomi piramisok idején, felrobbant királyi hullák és agysebészet az újkőkorszakban? Bármennyire is elképesztően hangzik, mindez igaz. Ha nem hiszed, olvass tovább!


​1. A gyapjas mamutok ugyanabban az időben éltek, amikor Egyiptomban a piramisokat építették.

A gyapjas mamutok többsége nagyjából 10 ezer évvel ezelőtt, a jégkorszak végén pusztult el. A tudósok azonban felfedeztek egy kis mamutpopulációt, amely az északi-sarkvidéki Wrangel-szigeten életben maradt. Mintegy 500-1000 gyapjas mamut élt ezen a szigeten Kr. e. 1650-ig, amikor végül addig vadászták őket, amíg ki nem haltak. Mindez 1000 évvel a gízai piramis építése után történt. De vannak tudósok, akik szerint a mamutok szén-dioxid kormeghatározása nem helytálló.

Ez is érdekelhet: 6 történelmi árulás, ami megváltoztatta az egész világot

2. Agysebészettel már azelőtt foglalkoztak, hogy az írott szót feltalálták volna.

Az agysebészet hihetetlenül bonyolult, ezért még mindig ez az egyik legjobban fizetett szakma a világon. A „trepanálás", vagyis a koponya sebészi lyukasztásának gyakorlata azonban már régóta létezik. Ezt a műveletet gyakran mentális betegségben szenvedő embereken végezték el, mert úgy vélték, hogy az agyra helyeződő nyomást csökkenteni kell.

Becslések szerint az alanyoknak csak 40%-a élte túl a műtétet.

Már a neolitikus vagy újkőkorszakban is találtak bizonyítékot a trepanálásra, világszerte. Az első műtétek az írásbeliség kezdete előtt, i.e. 3400 körül történtek.

​3. Az elektromos autókat már feltalálták a gázmotorok előtt.

Manapság az elektromos autók divatosak, mint környezetbarát és benzinpénzt spóroló opciók. Bár még újdonságként hat, és csak az elmúlt évtizedben kezdett elterjedni a piacon, valójában az elektromos autókat már a gázmotorok előtt feltalálták. Az első elektromos motort Thomas Davenport hozta létre Vermontban 1834-ben.

1884-ben pedig egy Thomas Parker nevű angol feltaláló elkészítette az első teljesen elektromosan működő autót.

Az első benzinüzemű járgány csak két évvel később, 1886-ban épült meg Karl Benz által. A benzinüzemű járművek elterjedésének okai a gyorsaság és az erő volt, valamint hogy hosszabb távolságokat tudtak megtenni tankolás nélkül.

Ha tovább olvasnál: 4 történelmi rejtély, amit soha nem fognak megoldani

​4. A középkorban a püspökök bevitték házi sólymaikat a templomba.

A középkorban a sólyomászat a „legnemesebb sportnak" számított, így jutott hús az asztalra. A lovagok és a felsőbb osztály tagjai gyakran birtokoltak sólymokat, amelyekkel együtt vadásztak.

A püspökök a templomba is bevitték a sólymaikat, és csak akkor engedték el őket, amikor az oltárhoz közeledtek.

Egy XIV. századi könyvben egy férfi azt mondta a feleségének, hogy a sólymát is hozza magával a templomba, mert olyan értékesek, hogy gyakran ellopták őket. A The Boke of Saint Albans című, 1486-ból származó könyv felsorolja az egyes társadalmi rangokhoz illő madárfajtákat, a császárnak való főúri sastól a szenteltvíztartónak való alacsony „muskétásig".

​5. Hódító Vilmos holtteste felrobbant a temetésén.

H\u00f3d\u00edt\u00f3 Vilmos szobra Franciaorsz\u00e1gban

Fotó: Shutterstock

Ez a furcsa és meglehetősen undorító történet Hódító Vilmos temetésén történt. Halála előtt Vilmos nagyon meghízott, és meglehetősen elterebélyesedett. 1807-ben a lova felágaskodott, és a nyereg átszúrta a beleit. Az orvosok megpróbálták megműteni, de ez a sérülés végül a halálához vezetett.

Mivel sok idő telt el a halála és a temetés között, így a gázok még tovább tágították az amúgy is megnagyobbodott testét, és a sírásók által ásott lyuk túl kicsinek bizonyult ahhoz, hogy beférjen.

Így amikor megpróbálták belenyomni a testét a gödörbe, az felrobbant, és a belek a temetésre érkezőkre záporoztak.

​6. A kínai nagy fal régebbi, mint a kereszténység.

A ma álló falat Ming Nagy Fal néven ismerik, amelynek építése a Ming-dinasztia idején kezdődött (1368-1644). Tehát ez a fal mindössze néhány száz éves. Az eredeti építményt azonban Csu Nagy Falnak hívják, és i. e. 680 és i. e. 656 között épült. Elképesztő még csak belegondolni is, ráadásul mindez még a kereszténység létezése előtt történt.

Forrás: History Collection

A figyelmetekbe ajánljuk