Jelenet a Tatoin bolygóról, a Star Wars egyik filmkockája
Fotó: Getty Images

Ha George Lucason múlik, ez a színész kimarad a Csillagok háborújából – legalábbis egy része

Az eredeti Star Wars-trilógia kapcsán George Lucas színészválasztásai – kezdve Luke Skywalkertől és Han Solotól Leia hercegnőn és Darth Vaderen át egészen C-3PO-ig – mind-mind a lehető legjobb döntésnek tűnnek. Utóbbi esetében azonban majdnem másképp alakult a történet.


Anthony Daniels pantomimművészt már a legelső, 1977-ben bemutatott Star Wars-film előtt leszerződtették C-3PO szerepére. A brit színész azóta összesen 9 moziban viselte a robot aranyruháját.

Ezt is olvasd el! Brutális összegért kelhet el a Star Wars-filmek eredeti C-3PO-aranyfeje

Ő kölcsönözte továbbá a karakter hangját a Klónok háborúja című sorozatban, de szinkronhangként megjelent még tucatnyi más, az univerzumhoz kötödő animációs alkotásban és videojátékban is. Talán azt sem túlzás állítani, hogy Daniels több Star Wars-alkotásban volt látható, mint bármely más színész, akinek valaha is köze volt a sztorihoz.

A 2018-as The Director and the Jedi című dokumentumfilm szerint azonban a brit színész hangját majdnem teljesen eltávolították még a franchise legelején.

Egy gyors gondolattól vezérelve George Lucas ugyanis úgy érezte, hogy Daniels alakítása és megjelenése rendben van, egy másik hangra azonban lehet, hogy szükség lesz.

Ez nem volt tőle szokatlan, hiszen korábban már megtette a Darth Vadert alakító David Prowse színész kapcsán is. Akkor az utómunka során cserélte ki Prowse hangját James Earl Joneséra.

Ez is érdekelhet: 4 klasszikus film, ahol a színészek felülírták a szövegüket

Daniels brit akcentusával a robotkomornyikként létező C-3PO-nak egy humoros és emberi jelleget adott.

A rendező viszont úgy érezte, hogy valami másra, egy komolyabb orgánumra vágyik, ezért meghallgatásokat tartott, hogy helyettest találjon. Erről maga Mark Hamill nyilatkozott pár éve: elmondása szerint az egész stáb annyira hozzászokott Daniels karakteréhez, hogy mind a leváltása ellen voltak.

Végül több mint 100 színészt hallgattak meg, és éppen egyikük volt az, aki figyelmeztette Lucast, hogy szerint a C-3P0-t játszó Daniels jelleme tökéletesen illik a robotéra. Ez végül meggyőzte a direktort, aki így bizalmat szavazott a brit színész hangjának, a többi pedig már csak történelem.

A figyelmetekbe ajánljuk