Han Solo

Egy életszerűen, viccesen vagy épp költőien megfogalmazott szövegkönyv a filmek egyik legfőbb erőssége tud lenni. Valószínűleg mi is számtalan egysorost tudunk idézni kedvenc alkotásainkból. Van azonban arra is számos híres példa, amikor maguk a színészek sem szerették, sőt egyenesen megtagadták és átvariálták a nekik szánt mondatokat.


Harrison Ford – Star Wars: A Birodalom visszavág

Talán a legismertebb példa erre a jelenségre az 1980-as A Birodalom visszavág egyik jelenete, amikor a Han Solo karakterét alakító Ford Leia hercegnőSzeretlek! " kijelentésére, mindössze egy „Tudom!" válasszal reagált. Ez a rögtönzött mondat a rajongók körében klasszikussá vált mind a mai napig, sokak szerint pedig ez a jelenet foglalja össze legjobban Han Solo karakterének lényegét.

Ezt is olvasd el! Egy apró változtatáson múlott a Star Wars legdrámaibb jelenetének sikere

Ma már tudjuk, hogy jobban nem is sülhetett volna el a jelenet, főleg akkor, ha megtudjuk, mi is lett volna az eredeti szöveg. Egy, a film forgatását feldolgozó könyvből derül ki, hogy a Carrie Fisher által játszott Leia hercegnő „Szeretlek. Korábban nem tudtam elmondani, de ez igaz." vallomására Han Solo egy kis hatásszünet után szigorúan azt válaszolta volna:

Ezt ne feledd, mert visszajövök.

Ebből lett végül a rövidebb és sokkal hatásosabb párbeszéd.

Meryl Streep – Az ördög Pradát visel

A háromszoros Oscar-díjas színésznő rengeteg szerepe közül az egyik talán legismertebb a 2006-os Az ördög Pradát visel, amelyben egy végsőkig gonosz és mindenható főszerkesztőt alakít. A szerepében elmélyült Streep a film szövegkönyvének olvasópróbáján tett javaslatot egy kis módosításra, végül el is érte célját, és az egyik mondatában az „én" szócskát a "mi"-re cserélte. Így született meg a

Mindenki olyan akar lenni, mint én

helyett a

Mindenki olyan akar lenni, mint mi

– ami ma már szállóigévé vált.

Ez is érdekelhet: 5+1 filmadaptáció, ami szinte ugyanolyan jó, mint a könyv

Robert Downey Jr. – Bosszúállók

A Marvel-univerzum első fázisát lezáró, 2012-es Bosszúállókban Vasember karakterére írták a legtöbb vicces megszólalást, egysorost. Robert Downey Jr.a neki szánt legtöbb poénnal azonosulni is tudott, azonban akadt egy, amelynek megváltoztatásáért erősen felszólalt a hírek szerint.

Amikor a szuperhősök csapata megmenti a világot a pusztulástól, Vasember eredeti megszólalása a „Mi jön most?" lett volna. Ezt a színész nem találta elég kreatívnak, így egy kontextuson kívüli, váratlan kérdést tett fel a többieknek:

Etettek-e már igazi shawarmát?

A közel-keleti húsos étel végül később szerepet is kapott, az egyik stáblista utáni jelenetben ugyanis az egész brigád harcrakészen fogyasztja el egy étteremben saját shawarmáját.

Christopher Lee – A sötétség hercege

A 2015-ben elhunyt Christopher Lee angol színészlegenda talán leghíresebb szerepe A Gyűrűk UrafilmtrilógiábanSaruman karaktere, de kezdve a Csillagok Háborúja Dooku grófján át Sherlock Holmesig már az 1960-as évektől sziporkázott a filmvásznon.

Az 1958-as Drakulában is remekelt vérfagyasztó vámpírként, és a mozi is sikeres lett. Az 1966-os A sötétség hercege című horror részleteivel viszont már egyáltalán nem volt megelégedve Lee.

Olyannyira, hogy változtatni sem volt hajlandó a neki szánt mondatokon, egyszerűen csak nem szólal meg a filmben egyszer sem, helyette végig csak bámul és sziszeg.

A figyelmetekbe ajánljuk