Marie Antoinette
commons.wikimedia.org

Marie Antoinette

4+1 híres történelmi idézet, amik soha nem hangzottak el

Sokszor és sok helyzetben használt mondatok, melyek először a történelem legnagyobb alakjainak szájából hangzott el. Vagy legalábbis azt gondoljuk, mert a szomorú igazság az, hogy a történelem leghíresebb mondásainak legtöbbje valójában teljesen másképp, adott esetekben pedig gyakorlatilag sosem hangzott el. De vajon melyek ezek? Mutatjuk!



1. ​Te is fiam, Brutus?

Julius Ceaser bronzszobra

Ilona Frey/Unsplash

Sokszor idézzük Julius Ceasar ezen mondatát, a valóság viszont az, hogy a híres római császár nem ezt mondta halálának pillanatában. Egyes források szerint Ceasar utolsó leheletével – ráadásul ógörögül – annyi mondott, hogy „te is, fiatalember", sőt, Suetonius római történetíró azt írja, a császár valójában semmit nem mondott.

De akkor miért terjedhetett el a Brutus-féle verzió? Hát azért, mert William Shakespeare így használta egyik legelső drámájában.

2. Houston, baj van!

Hiába hangzik el Tom Hanks alakításában így a mondat az Apollo 13 című ikonikus filmben, a valóság az, hogy az űrhajó parancsnoki moduljának igazi pilótája, Jack Swigert nem ezt mondta. Az asztronauta szájából a következők hangzottak el, amikor felhívta a földi irányítást:

Oké, Houston, itt valami gond van.

3. Ha nincs kenyér, egyenek kalácsot

Az arisztokrácia egyik legnagyobb szimbóluma, Marie Antoinette, aki gyakorlatilag annyira nem volt tisztában népe szegénységével, hogy amikor azok az éhezés miatt tüntetni kezdtek, közölte velük, hogy kenyér helyett egyenek inkább kalácsot. Legalábbis így ismerjük a történetet.

A valóságban viszont ez nem történt meg, az Antoinette-nek tulajdonított szavak ugyanis Jean-Jacques RousseauVallomások c. művéből származnak.

A legend szerint a filozófus a forradalom utáni királyellenes propaganda részeként „szinkronizálta" a hercegnét.

4. Egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika

Joszif Szt\u00e1lin egy katonai beh\u00edv\u00f3n

Marjan Blan | @marjanblan/Unsplash

– mondta Joszif Sztálin, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke. Hát vagy mégsem mondta, nincs ugyanis egyetlen egy felvétel sem, ami azt bizonyítaná, hogy a feljebb idézett mondat akár csak egyszer is elhangzott volna a szovjet vezető tolmácsolásában.

+1. Az erő legyen veled

Elég ez az egyetlen mondat, hogy tudjuk, a Csillagok háborújáról van szó. Pedig a dolog érdekessége, hogy Alec Guinness, azaz Obi-Wan Kenobi az eredeti Star Wars-filmekben soha nem mondta ki.

A figyelmetekbe ajánljuk