Bill Crystal és Meg Ryan a Harry és Sally című filmben
Bár egy évszakok között indított – teljesen fiktív – szimpátiaversenyen szinte biztos, hogy a nyár győzedelmeskedne, gyönyörű színeivel, lehulló faleveleivel és egyre fokozódó csöndességével azonban az ősz szorosan a nyomában lenne. Ennek az évszaknak megvan a maga szépsége, ezzel pedig valószínűleg a legnagyobb rendezők is tisztában vannak, hiszen az ebben a szezonban játszó filmek mind-mind különleges hangulattal rendelkeznek. Mutatunk is gyorsan öt ilyen alkotást, melyek után szinte garantált az őszi hangulat.


​Good Will Hunting (1997)

Ugyan még csak 20 éves, az viszont már most látszik, hogy Will Hunting (Matt Damon) teljesen kilóg Dél-Boston munkásnegyedéből. Bár barátaihoz hasonló rengeteg dolgozik, néha balhézik a helyi bárban, egyetemre pedig sosem járt, mégsem okoz neki gondot, hogy történelmi utalásokat tegyen, esetleg megoldjon egy Nobel-díjas professzoroknak is gondot okozó matematikai képletet.

Hiába azonban minden, amikor egy újabb kocsmai verekedést követően szinte elkerülhetetlennek látszik számára a börtönbüntetés, egyetlen reménye maradt csak: az egyetemi professzorból lett pszichológus, Sean McGuire (Robin Williams), aki szintén életének egyik legnehezebb időszakát éli.

A Good Will Hunting két férfi kapcsolatáról, traumák feldolgozásáról és az élet lehetőségeiről szól. Ez a film volt a Ben Affleck és Matt Damon páros első igazán nagy alkotása, amiért 1998-ban meg is kapták a legjobb forgatókönyvnek járó Oscar-díjat.

Ősz New Yorkban (2000)

A főzés a mindene, saját étterméért él, de a nőket sem veti meg – Will (Richard Gere) gyakorlatilag az agglegények archetípusa, aki úgy tűnik, alkalmatlan a hűségre. Így volt ez legalábbis addig, amíg egyik meg nem pillantott egy ismerős arcot: lányban egykori szerelmét vélte felismerni, ez pedig nem volt véletlen, hiszen Charlotte-ot (Winona Ryder) anyja évekkel ezelőtt Will szerelme volt.

A találkozás hatására a férfi újra átéli saját fiatalságát. Szerelmes lesz, a sors azonban közbeszól, hiszen Charlotte-nak egy betegség miatt már nem sok van hátra.

Annie Hall (1977)

Alvy Singer (Woody Allen) egyszerűen nem tudja elviselni New York pezsgését, főleg, hogy még barátnője is elhagyta őt. A tévékomikus magénélete tehát romokban. Miközben visszatekint saját életére, rájön, hogy nem biztos, hogy alkalmas az elköteleződésre, mégis eldönti, hogy minden áron visszaszerzi Annie-t (Diane Keaton).

Az Annie Hall Keaton karrierjének egyik legnagyobb sikere, amiért 1978-ban megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-szobrot.

Ház a tónál (2006)

Munkája miatt Kate-nek (Sandra Bullock) meg kell válnia festői szépségű tóparti házától, a kiköltözéskor üzenetet hagy a következő lakónak. Alex (Keanu Reeves) azonban már egy teljesen lerobbant házat talál, ezért amikor megtalálja a postaládában talált levelet úgy dönt, válasz a nőnek. A levélváltások miatt kiderül, hogy a két szereplő nem egy idősíkban él, a köztük lévő különbség két teljes év. Bár egy ideig csak leveleznek, végül úgy döntenek, hogy megpróbálnak találkozni.

Harry és Sally (1989)

Harry (Billy Crystal) és Sally (Meg Ryan) az egyetem alatt találkoznak először, és rögtön konszenzusra is jutnak, miszerint férfi és nő között nem létezik barátság, hiszen azt rendszerint tönkreteszi a szex. Öt évvel később ismét összefutnak, akkor mindkettőjüknek van kapcsolata, majd újabb hat évvel később már saját szomorúságukról beszélgetnek, hiszen mindketten szinglik, ráadásul legjobb barátaik egymásra találtak és össze is házasodnak. Harry és Sally haverok, egy éjszaka azonban egy ágyban kötnek ki. Mit jelent ez tulajdonképpen? Egy barátság végét, vagy egy szerelem kezdetét?

A figyelmetekbe ajánljuk