A csodálatos Sir Anthony Hopkinsnak számos felejthetetlen alakítást köszönhetünk pályafutása során, az 1968-as debütálásától kezdve egészen napjainkig. S továbbra is évről évre egyedülálló játékéval járul hozzá a filmvilághoz. Szinte lehetetlen kiválasztani a legjobb ötöt, így csupán öt remek filmet választottunk, amelyben imádtuk a színészt.


A Bounty

1789. áprilisában az elviselhetetlen bánásmód miatt lázadás tört ki a brit királyi haditengerészet Bounty nevű hajóján. Mindig is tisztázatlan volt, mi késztette Fletcher Christiant arra, hogy a tengerészeket egykori barátja, William Bligh ellen uszítsa. Az 1984-es A Bounty lenyűgöző és színvonalas változata a történetnek, melyben Mel Gibson alakítja Christian hadnagyot, Hopkins pedig az egyre zsarnokabbá váló Bligh kapitányt.

Ez az alkotás bepillantást enged Hopkins sztárrá válása előtti évekbe, ahol kiváló alakításának köszönhetően sejthető volt, hogy színész még sokra viszi.

A két pápa

A két pápa akár két öregemberről szóló film is lehetne, akik megvitatják nézeteiket, ám ebben az esetben a modern katolicizmus a tét. Hopkins, mint Benedek pápa olyan emberséget kölcsönöz a megharcolt egyházfőnek, amilyet a közönség ritkán látott. Az alkotás Benedek bűntudatát és lassú reakcióját mutatja be, mint a közelgő lemondásának kulcsát, s az Oscar-díjas színész méltón mutatja be ennek a súlyos kérdésnek a fontosságát. De természetesen a Ferenc pápaként brillírozó Jonathan Pryce is kiváló alakítást nyújt.

Napok romjai

Kazuo Ishiguro Booker-díjas regényének A főkomornyik szabadsága című műnek adaptációja Hopkins egyik legvelősebb szerepét adja. Egy 1930-as évekbeli angol vidéki kúria hűséges komornyikját alakítja, aki nem hajlandó tudomásul venni, hogy saját boldogságát áldozza fel egy olyan munkaadóért, aki a nácikkal szimpatizál. Emma Thompson játssza a házvezetőnőt, aki megpróbálja áttörni a férfi fenntartásait. Udvarias, de kíméletlen boncolgatása a brit birodalmi álomnak, amelyben mindenki tudja, hol a helye.

Az elefántember

Szinte biztos, hogy szükséged lesz némi zsebkendőre, miközben megismered John Merrick szívszorító igaz történetét, akinek torz megjelenése miatt egy viktoriánus kori torzszülött-kiállításon kell részt vennie kegyetlen körülmények között, mielőtt egy ambiciózus sebész megmenti és rehabilitálja. David Lynch történelmi drámájában John Hurt a központi figura, ám Hopkins remek játéka az, ami a film emberséges oldalát mutatja be.

A bárányok hallgatnak

Jonathan Demme A bárányok hallgatnak című filmje az egyik ismertebb és legjobb thriller/ horrorfilm, amely az emberi psziché félelmetes mélységeibe hatol. Hopkins volt az, aki Hannibal Lectert popkulturális jelenséggé emelte, s ezzel ő maga is Hollywood egyik legismertebb színészévé vált. A film öt Oscar-díjat zsebelt be, s ezzel kibérelte méltó helyét a kultfilmek listáján.

A figyelmetekbe ajánljuk