5+1 film, ha imádod Rómát

Képzeletbeli utazásunk során ezúttal Rómába látogatunk el filmes válogatásunk segítségével. Izgalmas kirándulás lesz: megismerhetjük többek között az olasz főváros ókori arcát, majd továbbszáguldunk a romantikus 50-es, 60-as évekbe, és végül megérkezünk napjainkba, ahol a város megállíthatatlanul pezseg, és lépten-nyomon meglepetéseket okoz. Indulhatunk?


Gladiátor (2000)

Ridley Scott ötszörös Oscar-díjas filmje bemutatja, milyen volt Róma közel kétezer évvel ezelőtt, amikor a Római Birodalom virágzott, a politika pedig számtalan intrikát szőtt. A főszereplő Maximus – akit Russell Crowe jászik –, aki egy időben hadvezérként szolgálta a birodalmat, de miután ellensége hatalomra került, őt rabszolgasorba taszították. Az ő történetén keresztül ismerhetjük meg a korszak Rómáját, a város lakóit és életmódját. Igazi klasszikus, amit lehetetlen csak egyetlenegyszer megnézni.

Római vakáció (1953)

Audrey Hepburn egyik legismertebb és legközkedveltebb filmje egy kissé szeleburdi hercegnő kalandjait meséli el, aki európai körutazásának legizgalmasabb napjait Rómában éli meg. Bár a városban pihennie kellene a sok szereplés után, ő úgy dönt, inkább kirúg a hámból: elszökik, és egyedül fedezi fel Róma utcáit. Itt találkozik egy amerikai újságíróval, a Gregory Peck által megformált Joe Bradley-vel, akivel azonnal egymásba szeretnek, és végül közösen indulnak útnak.

Az édes élet (1960)

Fellini legnagyobb sikere, amit a legtöbben Anita Ekberg szökőkutas jelenetéről ismernek. A Trevi kút, a Spanyol-lépcső és Róma legszebb utcái tárulnak elénk a fekete-fehér film képkockáin. A főszereplő Marcello – akit Marcello Mastroianni személyesít meg – korábban írónak készült, majd az újságírásnál kötött ki, és napjait a felső tízezerről készített híradásaival tölti. Ekkor ismerkedik meg Sylviával, a svéd színésznővel, aki boldogtalan életet él, és mindennél jobban vágyik a figyelemre, amit Marcello meg is ad neki.

Angyalok és démonok (2009)

A Dan Brown misztikus regényéből készített filmes adaptációnak köszönhetően az első macskakőtől az utolsóig megismerhetjük Vatikánvárost és Róma legszebb részeit. Tom Hanks, azaz Robert Langdon itt az illuminátusuk nyomába indul, és megküzd a katolikus egyházzal. Közben lenyűgöző felvételeken láthatjuk a Piazza Navonát, a Pantheont, az Angyalvárat és még számtalan látnivalót.

Rómának szeretettel (2012)

Bár a Woody Allen-filmek többsége hangulatban teljesen egyforma, a Rómának szeretettel ezzel együtt mégis átadja a nézőnek az olasz életérzést is. A sokszereplős vígjátékban a várost egy neves amerikai építész, egy ott élő, átlagosnak számító férfi, egy vidéki szerelmespár, egy amerikai operarendező, néhány fiatal és egy temetkezési vállalkozó szemüvegén keresztül ismerhetjük meg, vagyis Róma minden arcából ízelítőt kapunk. Nem csoda, hogy az olasz slágereknek, csodás utcai felvételeknek köszönhetően szinte azonnal repülőgépre akarnánk ülni.

A nagy szépség (2013)

Paolo Sorrentino nagysikerű filmje, olaszul a La Grande Bellezza a Rómában élő felső tízezer életét mutatja be, annak minden előnyével és hátrányával. Jep Gambardella a főszereplő, befutott író, aki a történet szerint 65. születésnapját ünnepli, eközben pedig régi és új ismerősökkel találkozik. Jep egy hatalmas, teraszos luxuslakásban él, a Colosseum szomszédságában, de a film során nemcsak ez az egy látványosság kerül a középpontba. Templomokat, palotákat, tereket járhatunk be, többek között a Piazza Navonát, a narancsligetet vagy az ókori vízvezetékek parkját, a Parco degli Acquedottit. A szürreális jelentektől, humoros, néhol szarkasztikus vagy épp szívszorító részletektől hemzsegő filmnek ott a helye minden olasz filmes listán.

A Párizsról készült filmes válogatásunkat itt találod.

Szerző: Fülöp Luca

A figyelmetekbe ajánljuk