A kritikusok szerint eddig ezek voltak az év legjobb filmjei

Sűrű és fura évünk volt, amiben kevés filmet mutattak be a mozik, annál többet láthattunk viszont streamingen. Éppen ezért ebben a zajban, ami 2020 volt, akár le is maradhattunk több olyan filmről, amitől a kritikusok társadalma hanyatvágta magát. Éppen ezért most megnéztük, idén melyik filmek kapták a legegyöntetűbb és legtöbb dicséretet, hogy legyen időnk pótolni párat még az Oscar-szezonra készült filmek dömpingje előtt.


Segítségünkre volt a Metacritic nevű oldal, ami összegyűjti az angol nyelvű kritikákat filmekről, majd némi súlyozás révén kritikai átlagot generál. Szóba jöhetett volna még a Rottent Tomatoes, de az ottani átlag kevésbé súlyozott. A kritikusok értékelésükben eldönthetik, hogy inkább pozitív vagy negatív véleménnyel vannak az adott filmről, az átlag pedig azt mutatja, melyik filmről volt a legtöbb embernek pozitív véleménye. Viszont éppen ezért ha egy film közepes volt, de a többség szernt inkább jó, mint rossz, az simán erősebb átlagot generál, mint Metacritic-en, ahol figyelembe veszik azt is, mennyire nyerte el egy film a kritikusok tetszését.

10. First Cow

Kelly Reichardt (Sötét húzások, Egyes nők) új filmje tavaly erős visszhanggal debütált fesztiválokon, de idei mozibemutatója rövidre sikerült a koronavírus-járvány miatt. Hamar megérkezett szerencsére online kölcsönzős oldalakra, így Amazon Prime-on és iTunes-on is megtalálható már.Így időben pótolhatjuk a közelgő Oscar-gála előtt, ahol valószínűleg komoly versenyző lehet az előrejelzések alapján.

A westerndráma két férfi barátságáról szól a XIX. században, akik az oregoni vadnyugat első importtehenének a tejét lopják, süteményeket készítve belőle, amiket aztán eladnak.

9. Hamilton

Az év legtöbbet streamelt filmje a kritikusi átlaga alapján az év egyik legjobbja is. Pedig gyakorlatilag egy lefilmezett színházi előadás. Lin Manuel-Miranda musicalje a Broadway után az otthonokat is meghódította, így azok is láthatták, akiknek a drága jegyek, a távolság, vagy a nehéz bejutás eddig elérhetetlenné tették ezt.

A kritikusok pedig a filmesített verziót is ugyanolyan egyöntetűen dicsérték, mint színházi kollégáik, akik a darabbal tették meg ugyanezt. A rossz hír viszont az, hogy a Hamilton egyelőre csak Disney+-on érhető el legálisan, a szolgáltatás pedig Magyarországon még nem elérhető.

8. Collective (Colectiv)

A 2015-ös bukaresti Colectiv klub tragédiáját feldolgozó román dokumentumfilmet szerte a világon szétdicsérik a kritikusok. A tűzre kapó szórakozóhelyen 27-en haltak meg, amit tüntetések követtek. Sokak számára ugyanis az egész eset egy újabb bizonyízték volt a kormány korrupciójára és inkompetenciájára.

Különösen azután, hogy további 37 égési sérülésekkel küzdő beteg később fertőzésekbe halt bele, amit a kórházban kapott el. A film az újságírók útját követi végig, akik egy egészen megdöbbentő egészségügyi csalássorozatot tártak fel, az HBO GO-n pedig meg is nézhetjük.

7. Mangrove

A Mangrove egészen pontosan egy tévéfilm, mégpontosabban pedig egy minisorozat része, ami működik önálló történetként. Az Oscar-díjas Steve McQueen (Éhség, Szégyentelen, 12 év rabszolgaság) Small Axe néven gyárt egy minisorozatot, ami öt különböző, önálló filmként is működő epizódból állnak, mindet az elismert filmes rendezi.

Mangrove című epizódja egy 1970-es esetet dolgoz fel, amikor aktivisták egy csoportja bíróságra kerül felkelés szításával egy békés tüntetéssorozat után a rendőri visszaélések miatt. Amazon Prime-on pedig meg is nézhetjük a Fekete párducból ismerős Letitia Wrighttal a főszerepben.

6. Never Rarely Sometimes Always

A Sundance-en debütált ez a kis független amerikai film, aztán a Berlini Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepelt, ha pedig ezt követőein mindenképp szeretnénk megnézni, akkor (ha járványügyileg nem jelent kockázatot) pattanjunk repülőre és utazzunk egészen Nagy-Britanniáig, a Never Rarely Sometimes Always ugyanis egyelőre csak a BBC-n keresztül streamelhető. A film egy fiatal lányról szól, aki akarata ellenére teherbe esik. Mivel nem kap helyi támogatást, barátjával felkerekednek New Yorkba, hogy ott abortuszon eshessen át.

5. Time

Az Amazon megindító dokumentumfilmje egy Fox Rich nevű nőről, aki hatgyermekes vállalkozó és aktivista. A nő az elmúlt két évtizedet azzal töltötte, hogy férje szabadlábra helyezése mellett kampányoljon. A férfit egy bankrablás miatt ítélték el 60 évre - ezt viszont nem egyedül, ha nem közösen követték el elkeseredettségből.

A film archív felvételek nyomán végigköveti a két ember kapcsolatát, ahogy az elszigeteltség ellenére is erős maradt és tüzelte Rich-t, hogy harcoljon az amerikai igazságszolgáltatás visszásságai ellen. Az Amazon Prime-on pedig akár meg is nézhetjük.

4. Lovers Rock

A Lovers Rock egy másik epizódja Steve McQueen fentebb már taglalt antológiasorozatának, a Small Axe-nek. Ez az epizód a nyolcvanas évek Nyugat-Londonjába kalauzol minket egy házibuliba. Fontos történelmi esemény helyett viszont a korszak egy éjszakájába nyerünk bepillantást a város kisebbségeinek szemszögéből.

A kritikusok leginkább egy zenés hallucinációhoz hasonlították. Természetesen ezt is meg lehet már nézni az Amazon Prime-on a miniszéria többi, eddig kijött epizódjával együtt.

3. David Byrne's American Utopia

Hatalmas kultusz övezi David Byrne legendás bandájának, a Talking Headsnek az 1984-es Stop Making Sense című koncertfilmjét. A Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak) által rendezett alkotás filmművészeti szempontból is remekműnek számít, nem csak a rajongóknak szól.

Éppen ezért nagy várakozás előzte meg a hírt, hogy Byrne nagy sikerrel játszott American Utopia című Broadway musicaléből egy másik szintén Oscar-díjas nagy rendező, Spike Lee (Szemet szemért, Malcolm X) készít majd filmverziót. Akárcsak az előadás, úgy a film is hatalmas kritikai siker. Az HBO GO-n pedig meg is nézhetjük.

2. Lelki ismeretek (Soul)

A Pixar megmutatta már, mit csinálnak a játékaink, amikor nem figyelünk rájuk, ahogy azt is, mit művelnek agymanóink a fejünkben, új filmjükben pedig tudhatjuk meg, hogyan él a lelkünk születésünk előtt és után. A Lelki ismeretekben ugyanis az új lelkek egy köztes zónában kialakítják a személyiségüket, mielőtt beleköltöznének egy új testbe a Földön.

Hősünk egy zeneoktató lelke, aki egy fiatal, megszületni nem kívánó társát próbálja meggyőzni, hogy jó dolog a Földön élni. A Pixar legújabb filmje december 25-én debütál a Disney Pluson.

1. Nomadland

Chloé Zhaot azonnal a szívébe zárta a kritika A rodeós című filmje után, új mozija pedig még annál is nagyobb sikert aratott fesztiválokon, mostanra pedig komoly esélyesnek számít Oscarok terén is. A film története Frances McDormand főhőséről szól, aki egy vidéki város gazdasági összeomlása után úgy dönt, hogy összecsomagol és elindul felfedezni az életet a konvencionális kereteken kívül, amolyan modern nomádként járva a vidéket.

A Velencében Arany Oroszlánt nyerő alkotás egyelőre kérdéses, mikor jut el hozzánk sajnos. December elején mutatják be a mozik az Egyesült Államokban a tervek szerint, magyar bemutatóról és streaming megjelenésről egyelőre még nincsenek híreink.

A figyelmetekbe ajánljuk