Audrey Hepburn a Mókás arc című filmben

Bár egyre több határ nyílik meg, és indulnak a nemzetközi járatok, a lezárások előttihez hasonló turistáskodást egy darabig még biztosan mellőznünk kell. Ha hiányoznak kedvenc nagyvárosaink, idézzük meg őket olyan filmekkel, amelyek hűen visszaadják különleges hangulatukat! Mi most Párizst vesszük célba.


Mókás arc (1957)

Audrey Hepburn a M\u00f3k\u00e1s arc c\u00edm\u0171 filmben

Audrey Hepburn a Mókás arc című filmben

Az 1957-es musicalben egy sikeres New York-i fotós (Fred Astaire) új arcot keres egy párizsi divatbemutatóra, majd egy nem várt helyen talál rá: egy könyvesboltban. A felfedezettet (Audrey Hepburn) kicsit sem érdekli a csillogó divatvilág, a francia főváros azonban annál inkább, ezért elvállalja a munkát. Ezután következik mindaz, ami klasszikussá tette az alkotást: fülbemászó dallamok, emlékezetes táncjelenetek, elképesztő ruhák és Audrey Hepburn semmihez sem hasonlítható bájossága.

Tipp: a Videán a teljes film megtekinthető magyar szinkronnal, angolul pedig az Amazon Prime-on.

Monpti (1957)

\u200bHorst Buchholz \u00e9s Romy Schneider a Monpti c\u00edm\u0171 filmben

Horst Buchholz és Romy Schneider a Monpti című filmben

A maga idején nemzetközi bestsellernek számító magyar regény, Vaszary Gábor Monpti című műve alapján készült nyugat-német filmet 1957-ben mutatták be, és a 30-as évek Párizsába tesz romantikus kitérőt. A történet egy 22 éves magyar diák (Horst Buchholz) és egy 17 éves francia lány (Romy Schneider) találkozásával veszi kezdetét, majd mutatja be lángoló szerelmüket, ami – miután fény derül egy titokra – tragédiával ér véget.

Tipp: a YouTube-on a teljes film megtekinthető angol felirattal.

Jules és Jim (1962)

Oskar Werner, Henri Serre \u00e9s Jeanne Moreau a Jules \u00e9s Jim c\u00edm\u0171 filmben

Oskar Werner, Henri Serre és Jeanne Moreau a Jules és Jim című filmben

A több mint húsz évet felölelő történet középpontjában egy szerelmi háromszög áll: Jules (Oskar Werner) osztrák, Jim (Henri Serre) francia, elválaszthatatlan barátok, s egy nap megismerkednek Catherine-nal (Jeanne Moreau), akibe mindketten beleszeretnek. Sok időt töltenek hármasban, míg végül a lány Jules-t választja, és összeházasodnak. Kitör a háború, útjaik elválnak, s mikor újra találkoznak, már semmi sem a régi, talán csak Jim és Catherine egymás iránti vonzalma.

Tipp: a teljes film megtekinthető angol felirattal az Amazon Prime-on.

Amélie csodálatos élete (2001)

Audrey Tautou az Am\u00e9lie csod\u00e1latos \u00e9lete c\u00edm\u0171 filmben

Audrey Tautou az Amélie csodálatos élete című filmben

Egy különc és különleges lány (Audrey Tautou) története, aki az élet apró, mégis szép részleteit kutatja, amelyek mellett mások anélkül mennek el, hogy észrevennék őket. Élete meglehetősen egyhangúan telik a Montmartre-on, mígnem rátalál egy egykori kisfiú kincsekkel teli dobozára, és elhatározza, hogy különböző cselekkel boldogságot visz mások életébe. A kérdés csak annyi: az ő életébe ki visz boldogságot?

Tipp: a Videán a teljes film megtekinthető magyar szinkronnal.

Piaf (2007)

Marion Cotillard a Piaf c\u00edm\u0171 filmben

Marion Cotillard a Piaf című filmben

Egy páratlan tehetségű ünnepelt énekesnő tragikus élete előtt tiszteleg az eredeti címén La Môme játékfilm. Edith Piaf a valaha élt legnagyobb sanzonékesként tartjuk számon, magánélete azonban korántsem volt olyan csillogó, mint a karriere: borzalmas gyerekkor, szerelmének halála, alkohol- és drogproblémák, rengeteg szenvedés. A filmet azonban nemcsak a Piaf-sztoriért, hanem Marion Cotillard bámulatos átalakulásáért és alakításáért is érdemes megnézni.

Tipp: a Videán a teljes film megtekinthető magyar szinkronnal.

A leleményes Hugo (2011)

Asa Butterfield \u00e9s Chlo\u00eb Grace Moretz A lelem\u00e9nyes Hugo c\u00edm\u0171 filmben

Asa Butterfield és Chloë Grace Moretz A leleményes Hugo című filmben

Scorsese A leleményes Hugoval a filmművészet egyik legnagyobb alakja, Georges Méliès előtt tiszteleg, annak filmjeiből vett részletekkel, reprodukált forgatási jelenetekkel, illetve valós életrajzi információkkal. A történet szerint, miután meghal órás édesapja, Hugo (Asa Butterfield) iszákos nagybátyjához kerül. Amikor pedig a nagybácsi eltűnik, a kisfiú titokban a pályaudvar óráit kezdi javítgatni, szabadidejében pedig az egyetlen örökségét, a különös gépembert próbálja működésbe hozni – mivel meggyőződése, hogy az apja üzenetét hordozza. Egy kislány, Isabelle (Chloë Grace Moretz) segít neki ebben.

Tipp: a Videán a teljes film megtekinthető magyar szinkronnal.

A figyelmetekbe ajánljuk