Gryllus Dorka Beleznai Márk Agapé című filmében

A Gryllus Dorka főszereplésével készült Agapé című vizsgafilmet meghívták a 73. Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation válogatásába, amely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. A filmet Beleznai Márk, a Metropolitan Egyetem hallgatója készítette.


Kisfilm egy valószínűtlen kapcsolatról

A 16 perces filmben Kornél, a tizenéves filmőrült és Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes egyedülálló nő találkoznak. Pár nap múlva pedig találkoznak még egyszer, és lassan ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint gondolták. A két, elsőre eltérő személyiség között hasonló múltbeli élményeik miatt – vagy éppen azok ellenére – egy valószínűtlen kapcsolat kezd kialakulni. A főszerepekben Gryllus Dorka, Kenéz Henrik Ágoston és Egri-Rónay Benjamin láthatók.

Sorra érkeznek az elismerések

„Amikor elkészült az Agapé, szűk körben kaptam rá néhány pozitív visszajelzést, később pedig beválogatták a Friss Hús Rövidfilmfesztiválra– ez volt az első sokk –, de nem gondoltam volna, hogy a Cinéfondation művészeti vezetőjének is elnyeri a tetszését" – mondta el Beleznai Márk, miután kiderült, hogy filmje bekerült a programba. „Ez egyben egy visszajelzés is, hogy Barna Máté és Kőváry Dani osztálytársaimmal, valamint Gryllus Dorkával és Kenéz Ágostonnal valami kiemelkedőt raktunk össze."

Az Agap\u00e9 film plak\u00e1tja

A legjobb diploma- és vizsgafilmek szemléje

Az 1998 óta megrendezésre kerülő Cinéfondation programba a világ filmes képzést nyújtó egyetemeinek hallgatói nevezhetik diploma- és vizsgafilmjeiket. Évente több mint 2000 alkotás érkezik be, melyből a zsűri a programba 15-20 filmet válogat be, és a legjobb hármat díjjazza a fesztivál során.

A tavalyi, 2019-es válogatásban Moldovai Katalin, a Metropolitan Egyetemen 2017-ben diplomázott hallgató Ahogy eddig című diplomafilmje szerepelt.

A figyelmetekbe ajánljuk