A Cannes-i Filmfesztivál logója

A világ talán legrangosabb filmes rendezvényét, a Cannes-i Filmfesztivált 2024-ben május 14. és május 25. között tartják majd meg. A 77. versenyfilm-zsűrit a fesztivál történetének 13. női elnökeként a Barbie rendezője, Greta Gerwig vezeti majd, a nemrég közzétett programban pedig rengeteg, kihagyhatatlannak ígérkező film szerepel. Ezek közül mutatjuk most be azt az ötöt, amelyre mi a legkíváncsibbak vagyunk.


​Megalopolis

1979-ben Francis Ford CoppolaApokalipszis most című eposza kapta a Cannes-i Filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát. Ezzel a kultikus rendező – akinek többek között A keresztapa-trilógiát is köszönhetjük – megmenekült a teljes anyagi csődtől, a filmet ugyanis nagyrészt saját zsebéből finanszírozta. Ugyanez ismétlődhet meg most, 45 évvel később is: Megalopolis című filmjét több évtizedes fejlesztés után végre sikerült elkészítenie, igaz, bármilyen anyagi támogatás nélkül. Az Adam Driver, Giancarlo Esposito és Shia LaBeouf főszereplésével készült történet egy építészről szól, aki egy katasztrófa után utópiaként szeretné újraformálni New Yorkot – sokan pedig már most az Arany Pálma legnagyobb esélyeséről beszélnek.

​The Shrouds

A kanadai horror-legenda, David Cronenberg (A légy; Két test, egy lélek) Cannes-i visszatérésétől kifejezetten sokat várnak a szakmabeliek – már csak azért is, mert a rendező állítása szerint eddigi legszemélyesebb filmjéről van szó. A főszereplő Vincent Cassel egy gyászoló özvegyembert alakít, aki olyan eszközt helyez el egy temetőben, amely lehetővé teszi számára, hogy kommunikáljon a halottakkal. A hátborzongatónak ígérkező filmben Diane Kruger és Guy Pearce is szerepel.

​Kinds of Kindness

A Szegény párák rendezője, Yorgos Lanthimos újra együtt dolgozik Emma Stone-nal a következő filmjén. A Kinds of Kindness három különböző történetből áll, a szereplők (Emma Stone, Jesse Plemons, Margaret Qualley, Willem Dafoe, Hong Chau és Joe Alwyn) pedig mindegyikben más-más karaktert alakítanak majd. A három sztoriról egyelőre még semmit nem tudunk – azt viszont igen, hogy Lanthimos újra A homár és az Egy szent szarvas meggyilkolása forgatókönyvírójával, Efthimis Filippou-val együtt találta ki őket.

​Furiosa: Történet a Mad Maxből

George Miller a 2015-ös, elég jól sikerült Mad Max: A harag útja után ismét visszatér a sorozathoz. A Furiosa az abban a filmben bemutatott, azonos nevű karakter előzménytörténete lesz – a hányattatott sorsú harcost akkor Charlize Theron alakította, fiatalabb énjét pedig Anya Taylor-Joy formálja majd meg. A főgonosz, Dr. Dementus szerepében Chris Hemsworth is feltűnik majd, a látványvilág és a zene pedig a 2015-ös filmhez hasonló színvonalúnak ígérkezik – a film viszont nem esélyes az Arany Pálmára, ugyanis versenyen kívül vetítik majd.

​Horizon: An American Saga

A nagyszabású western-drámát Kevin Costner rendezte, és a főszerepet is maga játssza. A film Amerika nyugati részének benépesítését és az ezzel járó rengeteg áldozatot mutatja be, és a tervek szerint csupán az első fejezete egy négyrészes sorozatnak. Costner mozijában – amelyet Coppolához hasonlóan részben saját zsebéből, egészen pontosan jelzáloghitelből forgatott – többek között Sienna Miller, Jena Malone, Sam Worthington és Luke Wilson is feltűnik majd. Akárcsak a Furiosát, a Horizont is versenyen kívül vetítik majd Cannes-ban.

A figyelmetekbe ajánljuk