Anya Taylor-Joy

A vezércsellel világhírűvé vált Anya Taylor-Joy néhány év alatt Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb színésznőjévé vált. Legutóbb egy rövid, ám annál erőteljesebb jelenet erejéig a Dűne: Második részben láthattuk, hamarosan pedig főszereplésével érkezik a Furiosa: Történet a Mad Maxből. Amíg a nagyszabású mozira várunk, elmondjuk, szerintünk melyek voltak az amerikai születésű brit-argentin színésznő karrierjének eddigi legerősebb pillanatai.


​A boszorkány (2015)

A színésznő élete első filmszerepével azonnal megmutatta, mekkora tehetség: az A24 stúdió talán legjobb horrorfilmjében, az 1600-as évek Angliájában játszódó A boszorkányban mesterien alakítja a sötét erők által próbára tett család legidősebb lányát. A film egyben Robert Egger (A világítótorony, Az Északi, Nosferatu) felejthetetlen rendezői debütálása is.

​Birmingham bandája (2019-2022)

ACillian Murphy főszereplésével készült sorozat hat évadon keresztül futott, Anya Taylor-Joy pedig az ötödikben csatlakozott a szereplőgárdához az egyik főszerepben: Gina Grayt, a Peaky Blinders egyik legfontosabb tagjának, Michael Graynek (Finn Cole) ambiciózus és manipulatív feleségét alakította. Többek között az ő kiváló játékának is köszönhető a sorozat utolsó két évadának népszerűsége és az, hogy hamarosan elkészülhet a történetet lezáró mozifilm.

​A vezércsel (2020)

Az 1960-as években játszódó minisorozat a Taylor-Joy által alakított, árvaházban nevelkedett sakktehetség, Beth Harmon felnőtté válását és felemelkedését mutatja be. A színésznő kiemelkedő hitelességgel adja át az összetett karakter érzelmi világát, és bár már korábban is ismert volt, ennek a sorozatnak köszönhetően vált igazi világsztárrá. Alakítását számos díjjal, többek között Golden Globe-bal is jutalmazták.

​A menü (2022)

A menüben Taylor-Joy egy Margot nevű fiatal nőt alakít, aki egy privát szigeten található, titokzatos, csúcskategóriás étterembe kíséri el partnerét (Nicholas Hoult). Hamar kiderül, hogy az összes vendég a séf, Slowik (Ralph Fiennes) halálos játékának része, és Margot-nak is meg kell küzdenie azért, hogy túlélje a vacsorát. A horror-vígjáték mind a sötét humor, mind a kiváló alakítások miatt pozitív fogadtatásban részesült.

​Az Északi (2022)

Második Robert Eggers-szel közös projektjében Anya Taylor-Joy a ravasz, misztikus képességekkel megáldott Olgát alakítja. A színésznő jelenléte kiemelkedően erős a filmben: talán a teljes szereplőgárda legjobb alakítását nyújtja, pedig többek között Alexander Skarsgårddal, Willem Dafoe-val és Nicole Kidmannel osztozik a képernyőn.


A figyelmetekbe ajánljuk