Brian élete Monthy Python
youtube.com

Az ikonikus jelenet és kérdés a Brian élete című filmből

Mit adtak nekünk a rómaiak? 5 dolgot, amire nem tippelnél

Rémlik a kérdés a Brian élete című Monthy Python-klasszikusból? Valójában nemcsak a korabeli Júdea, de a mai Európa is sokat köszönhet nekik.


Könyv

Igen, a nyomtatott könyvet Gutenbergnek köszönhetjük, de a lapozható köteteket a rómaiak honosították meg. A lapokból álló kódex ötlete állítólag magától Julius Caesartól ered – amíg hadvezértársai végeláthatatlan, sokszor 6-8 méter hosszú tekercsekre írtak, ő volt az, aki darabokra vágatta és összefűzte a tekercslapokat, megkönnyítve a kívánt információ kikeresését. A kódex a könyv fejlődéstörténetének legfontosabb állomása a nyomtatás feltalálása előtt.

Globalizáció

Gazdaságilag összekapcsolt világ, a közösségek közti gyors kommunikáció, a távolság viszonylag gyors leküzdése, vagyis a globalizáció – modern jelenségnek hisszük, pedig ez is római produktum. Nagy birodalmak, hegemóniák Britanniától Észak-Afrikáig, az Atlanti-óceántól Közel-keletig elterülő, kétezer évvel ezelőtti Római Birodalom előtt is léteztek, de a módszerek, amelyekkel fenntartották és igazgatták a latin impériumot, meghatározták a mai globális világ kialakulását is. Róma igyekezett garantálni a népek békés és stabil együttélését, minden más korábbi hódítónál jobban odafigyelt a határokon belüli mobilitásra és a lakosok bevonására a birodalom közös életébe.

Gasztronómia

Az ókori irodalom és a leletek tanúsága szerint az étel nagyon fontos volt a rómaiak számára –hozzáállásuk, kíváncsiságuk és elkötelezettségük rányomta bélyegét a mai európai gasztronómiára is, főleg az alapanyagok terén.

Az ógörögöknél alapvetőnek számító olívaolaj és bor előállítási módszereit a rómaiak terjesztették el, így Ibéria területén is ők kezdtek olajbogyót termeszteni, és az ő munkájuk nyomán alakult ki a francia és német borvidékek egy része is.

Nagyon érdekelte őket a távoli vidékek gasztronómiája: nekik köszönhetjük, hogy a barack, a cseresznye, a bors és a csirkehús alapvetővé vált az európai konyhában.

Lakókomfort

Elég körülnéznünk az otthonunkban, hogy értékelni tudjuk, milyen nagy hatással voltak a rómaiak a kétezer évvel későbbi, modern életvitelre is. A falon lógó kalendárium és a beton a talpunk alatt csak egy része ennek, de a konyhai edényeink sem változtak sokat az utóbbi kétezer évben. A szobánkban lévő kanapé is tőlük ered és a belső fűtésrendszer ötlete is – igaz, ma már más technológiát használunk. A vízvezetékeikről is híres rómaiak nagyban meghatározták, mit is gondolunk ma az otthon alapvető komfortjáról.

Választási rendszer

A demokráciának nevezett kormányzási rendszer alapja ugyan Athénból ered, de azt a politikai rendszert ma már nem neveznénk demokráciának. Az ógörögök ugyanis sorsolással választották ki tisztségviselőiket, a népakaratot közvetítő képviselőkön alapuló mai választási rendszer elődje a római alkotmányban keresendő. Igaz, náluk még nem minden szavazat volt egyenlő, de ők alakították ki a számos európai országban ma is létező parlamenti felsőház, a szenátus rendszerét is.


A figyelmetekbe ajánljuk