Russel Crowe - Gladiátor
Universal Pictures, Dreamworks

6 ókori Rómában játszódó film, amit mindenképp érdemes megnézni!

Az ókori római kultúra több ezer év után is lázban tartja az embereket. Számos könyv, színdarab született ebben a témában, de a filmkészítőket is kifejezetten foglalkoztatja ez az időszak. Az alábbi cikkben 6 olyan ókori Rómában játszódó filmet sorolunk fel, amit mindenképp érdemes megnézni!


Julius Caesar (1953)

Az 1953-as Julius Caesar című film az azonos című Shakespeare-darab adaptációja. A történetszál a Louis Calhern által alakított Julius Caesar római diktátor elárulása és meggyilkolása, valamint az eseménynek a római vezetésre gyakorolt közvetlen hatása körül forog.

Miután Caesart megölik egykori támogatói, köztük Cassius (John Gielgud) és Brutus (James Mason), Caesar legközelebbi szövetségese, Marcus Antonius (Marlon Brando) meggyőzi Róma népét, hogy lázadjanak fel Caesar gyilkosai ellen, és űzzék ki őket a városból.

A Joseph L. Mankiewicz rendezésében filmjét az 1954-es Oscar-díjkiosztón a legjobb film kategóriában jelölték, és a legjobb fekete-fehér filmért járó Oscar-díjat is elhozta.

Gladiátor (2000)

Russell Crowe és Joaquin Phoenix főszereplésével készült Ridley Scott-film egy Maximus nevű római hadvezérről (Crowe) szól. Amikor Marcus Aurelius császár (Richard Harris) meghal, fia, Commodus átveszi a birodalom irányítását, és megpróbálja megöletni Maximust.

A hadvezér azonban megszökik, de rabszolgasorba taszítják, és arra kényszerítik, hogy gladiátorként harcoljon a római Colosseumban.

Ez is érdekelhet: 5 lenyűgöző tény az ókorból, amiről még te sem hallottál

Brian élete (1979)

A Brian élete egy 1979-ben bemutatott Monty Python-vígjáték, amelyet Terry Jones rendezett. Graham Chapman alakítja Brian Cohent, egy Róma-ellenes lázadót, aki történetesen Jézus Krisztus mellett született karácsony napján. Születésétől haláláig Briant tévesen Messiásnak hiszi Júdea népe, ami miatt gyakran kerül bizarr helyzetekbe.

Külön érdekesség, hogy a kereszténység kiparodizálása miatt a mozi megítélése mai napig kétes, a negatív kritikák azonban nem tudták megakadályozni, hogy a film a vígjáték-történelem egyik alapkövévé váljon.

Ben-Hur (1959)

A Római vakáció direktora William Wyler rendezte történelmi dráma Judah Ben-Hurról (Charlton Heston) szól, egy zsidó hercegről, aki az 1. század elején a megszállt Jeruzsálemben él. Egy nap az új júdeai római helytartó tiszteletére rendezett felvonuláson Judah tetőszerkezetének egy darabja ráesik a helytartóra, és súlyosan megsebesíti.

Büntetésképpen a főhőst rabszolgasorba taszítják, családját pedig bebörtönzik. Judah bosszút esküszik egykori barátján, egy Messala nevű tiszten (Stephen Boyd), aki ártatlanságuk ismerete ellenére elítélte Ben-Hurt és családját.

Fontos kiemelni, hogy a Ben-Hur 1960-ban a 12 Oscar-jelölésből 11-et megnyert, és sokan máig minden idők egyik legjobb filmjeként tartják számon.

Spartacus (1960)

Stanley Kubrick rendező Howard Fast 1951-es Spartacus című regényének adaptációja egy rabszolgalázadás vezetője körül forog a Római Köztársaság bukása idején. Ez a Spartacus nevű vezető szökevény társaival együtt beutazza Rómát, miközben harcolnak, fosztogatnak és rabszolgákat szabadítanak fel.

Ahogy egyre több rabszolga csatlakozik Spartacushoz, végül Spartacus és serege arra kényszerül, hogy élethalálharcot vívjon az új diktátor, Marcus Licinius Crassus (Laurence Olivier) parancsnoksága alatt álló római hadsereggel.

Krisztus utolsó megkísértése (1988)

A szóban forgó mozi nem akármilyen szereposztással büszkélkedhet: Willem Dafoe játssza Jézust, Harvey Keitel Júdást, David Bowie pedig Poncius Pilátust ebben a Martin Scorsese által rendezett vallási drámában. A film az érzelmileg zaklatott Jézus Krisztust követi nyomon, amint küzd a földi kísértéssel, a rómaiak általi elnyomással és a keresztre feszítés elkerülhetetlenségével.

Jézus és megbízható barátja, Júdás nem értenek egyet abban, miként kellene szembeszállniuk a római uralommal: Júdás úgy véli, hogy céljaik eléréséhez erőszakot kell alkalmazniuk, Jézus pedig az egész emberiség iránti szeretetet helyezi előtérbe.

A film Jézus ellentmondásos ábrázolása számos vallási csoport rosszalló, sőt erőszakos reakcióját váltotta ki, és a mozit több országban is betiltották.

Forrás: Collider

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk