A spártai nőknek miért lehetett egyszerre több férje?
MidJourney

A spártai nőknek miért lehetett egyszerre több férje?

Az ókori Spárta leginkább rettenthetetlen harcosairól ismert, de tudni lehet, hogy a spártai nők képzettebbek voltak és nagyobb önállósággal rendelkeztek, mint más városállamokban élő társaik. Mi több Spárta egy másik szempontból is egyedülállónak számított, hiszen itt egy nő akár két férfihoz is férjhez mehetett.


A spártai nők egyedi helyzetükkel és jogaikkal kiemelkedtek az ókori görög társadalmak között. Szerepük és befolyásuk jelentős volt mind a családi, mind a közösségi életben, és példaértékűnek számítottak erőnlétük és szabadságuk tekintetében. De vajon miképp lehetett több férjük és miért volt erre szükség? Történészek úgy vélik, hogy ez a házassághoz és a gyermekvállaláshoz való „spártai attitűd" természetes velejárója lehetett.

Spártában a házasság elsődleges célja az egészséges utódok szaporítása volt.

Ez is érdekelhet: Kik voltak a női amazonok a valóságban?

Getty Images

A spártaiak hittek abban, hogy a kiváló, harca képes utódok a fitt férfiaktól és nőktől származnak. Mindenkit arra ösztönöztek, hogy végezzenek testmozgást, ezzel javítva szülői potenciáljukat. A férjek és feleségek többnyire külön éltek egymástól, abból az elméletből kiindulva, hogy a különlét növeli a vágyat, a vágy pedig egészségesebb gyermekeket eredményez.

Getty Images

A többférjűség akkor volt jellemző, ha egy fiatal nő beleszeretett egy idősebb férfiba, majd hozzáment feleségül. Mivel a nő egészségesebbnek és fittebbnek számított, mint a férje, a házaspárok szerezhettek egy fiatalabb partnert az asszonynak. Az így fogant „felsőbbrendű” gyermekek pedig az idősebb férj háztartásához csatlakoztak.

Egy másik típusú megállapodásban egy egyedülálló férfi saját háztartása számára fogantathatott gyermeket egy már házas asszonnyal. Ez olyan férfiak számára biztosított remek lehetőséget, akik szívesebben maradtak agglegények, de eleget kellett tenniük az állam felé fennálló felelősségüknek, hogy gyermeket nemzzenek.

A spártai társadalomban az állandó katonai konfliktusok és a férfiak magas halálozási aránya miatt kevesebb férfi volt, mint nő. A poliandria tehát segített biztosítani, hogy az asszonyoknak legyen lehetősége házasságra és gyermekvállalásra.

Olvasd el ezt is! Hat tény a spártaiakról, amit lehet, eddig még nem tudtál!

Egy másik lehetséges eset az volt, amikor a testvérek egy feleségen osztoztak, így a családi vagyon és a földbirtok egyben maradt. Egy nő pedig, akinek két férje volt, még akkor is megtarthatta a gyermekvállalás lehetőségét, amikor az egyikük éppen egy katonai hadjáraton tartózkodott. A spártai férfiak nagy részét a katonai szolgálat lekötötte, a feleségek így viszont biztosították a család és a gazdaság működését a távollétük alatt.

Ez a gyakorlat kevésbé volt szabályozott formális törvények által, inkább a társadalmi szokások és a praktikus szükségletek határozták meg.

A spártai nők poliandriája ritka és különleges gyakorlat volt az ókori görög világban. Ez a társadalmi jelenség számos tényezőre vezethető vissza, beleértve a demográfiai egyensúlyt, a földbirtoklás megőrzését és a katonai életmódot. A spártai nők helyzete és jogai ezzel a gyakorlattal is tükrözték a spártaiak egyedi szellemiségét.

A figyelmetekbe ajánljuk