Hat tény a spártaiakról, amit lehet, eddig még nem tudtál!


Hat tény a spártaiakról, amit lehet, eddig még nem tudtál!

Spárta az ókori Görögország egyik legfontosabb városa volt, s hősies harcosainak történetét szinte mindenki ismeri. Az ókori városról alkotott népszerű kép azonban egy olyan változatot mutat / propagál, amely gyakran eléggé eltávolodik az ókori forrásoktól és erősen idealizált.


Csecsemők

Spártában a csecsemőket víz helyett borban fürdették meg, amikor megszülettek. Ezután a vének tanácsa elé vitték őket, hogy megítéljék, alkalmasak-e a nevelésre.

Iskola

Az ókori Spártában az iskolák alultáplálták a fiúkat, hogy lopásra kényszerítsék őket. Ha azonban lebuktak, szigorúan megbüntették őket. Ezzel akarták felkészíteni őket arra az esetre, hogy ha a csaták során napokig élelem nélkül maradnak, túléljék. Azokat a fiúkat, akik nem válaszoltak szellemesen vagy bátran a kérdésekre, szintén megbüntették.

Rabszolgák

I. e. 479-ben a rabszolgák száma Spártában hétszerese volt a szabad polgárokénak, azonban 250 évvel később 6000 rabszolga annyi vagyonra tett szert, hogy megvásárolhatta a saját szabadságát.

Kémiai hadviselés

A spártaiaknak tulajdonítják a kémiai hadviselés első feljegyzett alkalmazóit a peloponnészoszi háborúban. Ugyanis mérges gázt használtak az athéniak meggyengítésére.

Elhunytak

Spártában csak a szülésben elhunyt nők és a harcban elhunyt férfiak nevét írhatták fel a sírkövekre.

Az első női olimpiai győztes spártai volt

Pinterest

Cynisca olyasvalaki, akiről több embernek kellene tudnia. Ő volt az első nő, aki győzött az olimpiai játékokon. Ezt mintegy 2417 évvel ezelőtt, i. e. 396-ban (és még egyszer i. e. 392-ben) tette. A versenyszám, amelyet mindkét alkalommal megnyert, a négylovas szekérverseny volt.

A figyelmetekbe ajánljuk