Fog.

Ezért lehetettek szinte tökéletes fogai az ókori rómaiaknak

A múltban a fogászati kezelések szintje igen szerény volt, ettől függetlenül a kutatók szerint az ókori rómaiak mosolya kifogástalan volt.


A történelem korábbi fejezeteiben az emberek fogainak állapota kifejezetten problémás volt, még a királyok mosolya sem volt épp a leglenyűgözőbb. A történelmi feljegyzések azonban ellentmondanak annak a hiedelmünknek, hogy minél messzebbre megyünk a múltban, annál rondábbak a mosolyok: a kutatók szerint ugyanis az ókori rómaiaknak valójában jobb állapotú fogaik voltak, mint a modern embereknek.

Manapság az emberek jelentős része megszállottan odafigyel a fogápolásra, míg a Római Birodalom polgárainak ehhez képest gyakorlatilag semmi dolguk nem volt.

A fogak tisztítására használt szabványos és gyakran egyetlen eszköz a fogpiszkáló volt

– mondja Garrett Ryan, a Told in Stone alkotója.

Ez is érdekelhet: A császárok törzshelye volt – 1800 éves ókori római borászatra bukkantak rá

Ezeket az eszközöket fogporokkal együtt használták, amelyeket ujjal dörzsöltek a fogakra és az ínyre. Az ókori fogpaszta összetevői között szerepelt a habkő, a porított csont, a porított üveg és zúzott kagylóhé, vagy néha birkaizzadság és farkasfej hamuja.

A esztétikától függetlenül a rossz lehelet és a fogproblémák azonban nagyon gyakoriak voltak. A római fogorvosok által leggyakrabban alkalmazott kezelés az érzéstelenítés nélkül végzett foghúzás volt. Emellett azonban érdemes megemlíteni, hogy a Pompeji és Herculaneum romjaiból előkerült, fennmaradt csontvázaknak csak körülbelül egyharmadánál hiányoztak a fogak, és viszonylag kevésnek volt szuvas foga.

Napjainkban a fogak állapotát gyakran összekötjük az adott illető anyagi helyzetével, az ókori Rómában ez az összefüggés azonban nem feltétlenül állta meg a helyét:

Egy drága ékszereket viselő fiatal lánynak például már öt szuvas foga volt, valószínűleg azért, mert a családja megengedhette magának, hogy rengeteg drága és cukros mézbe fojtott falatot adjon neki

– fejtette ki az egyik kutató.

Emellett a feldolgozott cukor hiányában a szájüregi baktériumok kevésbé voltak agresszívak, mint manapság.


Forrás: Open Culture


A figyelmetekbe ajánljuk