Római villa.

A császárok törzshelye volt – 1800 éves ókori római borászatra bukkantak rá

Egy pazar ókori római borászatot találtak az olasz főváros melletti Quintilii-villa romjainál.


Az ásatások alapján a létesítmény grandiózus étkezőszobákkal volt tele, amelyekből a borral teli szökőkutakra nyílt kilátás.

A szakemberek szerint a római romok közül a Quintilii-villa maradványai talán a leglenyűgözőbbek. Fontos megjegyezni, hogy a villa megépülésének és pusztulásának időpontjáról jelenleg nincsenek pontos információk.

A Rómától délkeletre, az ókori Appia út mentén fekvő villa saját színházzal, arénával és egy fürdőkomplexummal rendelkezett, amelynek falait és padlóját márvánnyal burkolták le.

Ez is érdekelhet: A kutatók megfejtették az ókori rómaiak legféltettebb titkát

A villa történetének eredete körülbelül a Kr. u. II. századra nyúlik vissza. A létesítményhez egy sor étkezőhelyiség tartozott, amelyekből kilátás nyílt a bortól csordogáló szökőkutakra. Voltak márvánnyal burkolt taposóterek is, ahol rabszolgamunkások taposták le a frissen szüretelt gyümölcsöt.

Az ókori római borászat felfedezése azonban a véletlen műve volt, amikor az olasz kulturális minisztérium régészei a villa arénájának egyik kiindulási pontját próbálták megtalálni. A szekérverseny-pályát a Kr. u. 177-192 között uralkodó Commodus császár építtette. Kiderült, hogy a villa későbbi borászata az egyik ilyen rajtkapu fölé épült.

A hírhedten erőszakos Commodus volt az, aki Kr. u. 182-3-ban megölette a villa eredeti tulajdonosait, a gazdag Quintilii testvéreket. Ezt követően a császári uralkodók személyesen vették birtokukba a komplexumot, amelyet az évszázadok során bővítettek és átalakítottak.

Az a tény, hogy a Gordianus név egy hatalmas borgyűjtő kádba van belepecsételve, azt jelenti, hogy valószínűleg a császár építette vagy felújította a borászatot. Itt szinte biztosan III. Gordianusról van szó, aki Kr. u. 238-244- között uralkodott.

Úgy tűnik, hogy az egész létesítményt úgy tervezték, hogy a bortermelés gyakorlati kérdéseit és a puszta színházi élményt egyaránt szem előtt tartsák.

Egy korábbi császár, Marcus Aurelius levelei arról tanúskodnak, hogy a császár a szüretelést figyelve lakomázott ott.

A kutatók feltételezése szerint a császár és kísérete évente ellátogathatott a Quintilii-villába, hogy szertartással és látványos lakomával indítsa útjára az adott évi szüretet.

Nem ez az első ókori római kulináris felfedezés: nemrégiben a régészek például megállapították, az ókori római gladiátoraréna, a Colosseum nézői olajbogyóból, gyümölcsből és diófélékből álló falatokat fogyaszthattak.

Forrás: The Guardian

A figyelmetekbe ajánljuk