A Colosseum.

Ilyen nassolnivalókat fogyasztottak az ókori rómaiak a Colosseumban

Az ókori római gladiátoraréna, a Colosseum nézői olajbogyóból, gyümölcsből és diófélékből álló falatokat fogyaszthattak – állapították meg régészek.


A helyszínen többek között füge, szőlő, cseresznye, szeder, dió és egyéb élelmiszerdarabokat tártak fel.

A régészek medvék és nagymacskák csontjait is megtalálták, amelyeket valószínűleg az aréna vadászjátékaiban használtak.

A felfedezéseket a 2000 éves műemlék csatornáit vizsgáló régészek tették.

Az ehhez hasonló relikviák pillanatképet nyújtanak azok élményeiről és szokásairól, akik az előadásoknak szentelt hosszú napok alatt ide jártak

– mondta Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója.

A kutatók szerint a medvék, oroszlánok és jaguárok csontjait valószínűleg azok az állatok hagyták hátra, amelyek kénytelenek voltak egymással és a gladiátorokkal a szórakoztatás céljából harcolni. Kisebb, kutyákhoz tartozó állatcsontokat is találtak.

A vizsgálat 2021 januárjában kezdődött, és a Colosseum alatt – amely továbbra is Olaszország egyik leglátogatottabb nevezetessége – mintegy 70 méternyi csatorna és csatornaszakasz kiürítésével járt.

A szakavatott építészek és régészek drótvezetésű robotok segítségével navigáltak az aréna bonyolult vízelvezető rendszerében – segítve ezzel a római mindennapi élet, valamint az ókori hidraulikai szerkezetek megértését – közölték a kutatók.

A Colosseum volt a Római Birodalom legnagyobb amfiteátruma, amely Kr. u. 523 körül használaton kívül került. Híres volt arról, hogy több tízezres tömegek előtt gladiátorviadaloknak és más nyilvános látványosságoknak adott otthont.

Az ásatás során ókori érméket is találtak, köztük 50 bronzérmét, amelyek a késő római korból származnak, nagyjából a Kr. u. 250-450 közötti időszakból, valamint egy ezüst emlékérmét Kr. u. 170-171 körülről, amely Marcus Aurelius császár uralkodásának 10 évét ünnepli.

Forrás: BBC


A figyelmetekbe ajánljuk