ceaser halála március idusa festmény

A férfiak az ókori rómaiakon ábrándoznak, a nők pedig ezt nem érthetik

A közösségi média egy óriási, virtuális játszótér, ahol az aktuális trendek szélviharként söpörnek végig a felhasználók képernyőin. Az idősebb korosztálynak a Facebook a terepe, az Y generáció még mindig az Instagramba kapaszkodik, a Z-k pedig a TikTok janicsárjai, ahol az információáradat messze a legsokrétűbb és legintenzívebb. Ez pedig a legújabb népszerű topikból is kiderül. Pár nap alatt ugyanis az egész platformot bejárta a hír, mely szerint a férfiak általában gyakran gondolnak az ókori rómaiakra. Egy egyszerű gegről van szó vagy konkrét pszichológiai jelenség? Mi állhat ennek a hátterében?


A trend

Csaknem 2000 év telt el azóta, hogy a Római Birodalom elérte hatalmának történelmi csúcspontját, de sok férfi állítólag még napjainkban is tűnődik rajta, nem is keveset.

Az új TikTok-trend arra ösztönzi a nőket, hogy kérdezzék meg az életükben élő férfiakat, milyen gyakran gondolnak az ókori Rómára, a válaszok pedig többnyire meglepőek. Ugyanis többen is azt válaszolták, hogy hetente biztosan megfordul a fejükben. Sőt, akadt olyan is, aki naponta morfondírozik a gladiátorokon és úgy alapjáraton az ókori életről. Természetesen voltak, akik a kérdést sem teljesen értették, majd kijelentették, hogy a gimnázium óta eszükbe sem jutott. Ám utóbbi volt a ritkább eset.

Ez is érdekelhet: Gladiátorok vérével az epilepszia ellen – tények az ókori római orvoslásról

@kirakosarin “theres so much to think about!” 🫠 #romanempire ♬ original sound - Kira Kosarin

Persze, a Római Birodalom olyan uralommal büszkélkedhetett, amely az egész Földközi-tenger medencéjére és még azon túlra is terjedt. Emellett virágzó centruma volt a művészeti és mérnöki alkotásoknak, amelyek máig ámulatba ejtik a turistákat. Nem utolsó sorban pedig olyan politikai rendszerben működtek, amik még mindig számos modern kori megfelelőjének alapját képezi.

Vajon miért a férfiak ábrándoznak inkább az ókori Rómáról? Helyes ez az állítás?


A szakemberek szerint az egyik magyarázat az lehet, hogy a nyugati társadalmak túlhangsúlyozták a római történelem azon aspektusait, amelyek a férfiassággal és a hatalommal kapcsolatosak. Illetve legalább a 19. század óta a történészek hajlamosak az ókori Rómát a politika és a hadviselés prizmáján keresztül szemlélni, részben azért, mert a régi és férfias forrásokra támaszkodnak.

Talán az első dolog, ami eszünkbe juthat: a gladiátorok, Caesar, a római légió képe és talán még Caesar.

A TikTokon található trendet Artur Hulu, egy 32 éves svéd történelmi influencer indította el. A közösségi médiában Gaius Flavius néven ismert Hulu az Instagramon posztolt egy videót, amelyben a következőt írta:

Hölgyeim, sokan nem is tudjátok, hogy a férfiak milyen gyakran gondolnak a Római Birodalomra. Kérdezd meg a férjedet, barátodat, apukádat vagy testvéredet! Meg fogsz lepődni a választól.

Egy interjúban a Hulu elmondta, hogy azután tette fel ezt a videót követőinek, miután észrevette a férfiak és nők közötti különbséget a római történelem iránti érdeklődésben. Illetve más alkotók is hasonló tendenciákról számoltak be. A videós római kori rekonstrukciós társaságában például tizenhat férfi és két nő vesz részt.

A férfiak már a reneszánsz idején is ezt csinálták. Az alapító atyák is a Római Birodalomra gondoltak. Ha egyszer elég sokat foglalkozol a rómaiakkal, akár a katonai dolgokról, akár a jogról van szó, akkor mindenhol ezt kezded látni

– tette hozzá Hulu.

Olvasd el ezt is!5 ókori római találmány, amit a mai napig használunk

Az általános konszenzus

A rómaiak patriarchális társadalmától függetlenül, amitől valamelyest érthetővé válna a férfiak intenzívebb érdeklődése, nincs egyetlen általános szabály arra vonatkozóan, hogy férfiak vagy nők mennyit gondolnak az ókori Római Birodalomra vagy akár más történelmi időszakokra. Az ehhez hasonló érdeklődés inkább egyéni preferenciáktól függ, valamint az oktatás eredménye. Az emberek érdeklődése változhat, és nincs egyetlen univerzális dogma erre vonatkozóan a nemek között.

Mindenesetre a trend alaposan felforgatta a TikTok-közösséget, és arról kezdtek elmélkedni, hogy vajon a nőknek mi lehet az a történelmi esemény, amelyen gyakran rágódnak. A tippek között szerepelt Diána hercegné, a boszorkányperek, Boleyn Anna és a Titanic.

A figyelmetekbe ajánljuk