elizabeth taylor és richard burton

Válás, erőszak, gyász – Hollywood legtragikusabb szerelmi történetei

Senki sem ismeri úgy a szívfájdalmat, mint Hollywood. Nem véletlenül nevezik Los Angelest az összetört álmok városának, és nem csak a sikertelen meghallgatások miatt. Megannyi tragikus szerelmi történet tapad a városhoz.


Elizabeth Taylor és Richard Burton

www.flickr.com

Richard Burton és Elizabeth Taylor kaotikus románcáról külön listát lehetne összeállítani. Mindketten házasok voltak, amikor a Kleopátra című film forgatásán megismerkedtek. A viszonyuk hamar szenzációvá vált, amit a bulvárújságok előszeretettel boncolgattak. A Vatikán pedig erkölcstelen, erotikus csavargásnak minősítette a két színész kapcsolatát. Sőt, a Kongresszus akkori tagjai megpróbálták kitiltani a színészeket az Egyesült Államokból, de természetesen ez nem történt meg.

Ha Richard és én elválunk, esküszöm, hogy soha többé nem megyek feleségül senkihez. Őrülten szeretem őt

– mondta akkoriban a színésznő.

Ez a kijelentés azonban úgy tűnik elhamarkodott volt. Ugyanis Taylor és Burton házassága, amelyet pazar életmódjuk és luxusajándékaik határoztak meg, 1974 júniusában véget ért. Viharos házasságuk igazi se veled, se nélküled kapcsolat volt, amit semmi sem bizonyít jobban, mint az, hogy válásuk után egy évvel később ismét összekötötték az életüket.

Miért tartják hát Burtont Taylor egyetlen igaz szerelmének? Sikertelen házasságuk után Taylor még mindig úgy írta le a férfiakat az életében, hogy „csak azért vannak, hogy tartsák a kabátot, hogy kinyissák az ajtót. Richard után az összes férfi csak társaság volt."

Carole Lombard és Clark Gable

Getty Images

Négy évvel azután, hogy az 1932-es, No Man Of Her Own című film forgatásán találkoztak, Lombard és Gable romantikus kapcsolatba kerültek, és végül 1939-ben össze is házasodtak. Gable, aki akkoriban a világ legnagyobb sztárja volt, így jellemezte feleségét:

Erre a kis csavargóra rábízhatod az életedet, a reményeidet vagy a gyengeségeidet, és ő még csak gondolni sem tudna arra, hogy cserbenhagyjon.

A Egyesült Államok 1942-es háborúba lépésével az MGM filmstúdió megbízta a fiatal színésznőt, hogy adjon el kötvényeket a hadierő támogatására. Lombard Indiana államba utazott többszöri megállással, szigorúan vasúton közlekedve, ahogy azt a lelkére kötötték. A színésznőnek sikerült több mint két millió dollárt összegyűjtenie, azonban január 16-án azonban végzetes döntést hozott:

a hazafelé nem a vonatot, hanem a repülőgépet választotta.

A felszállás után a gép nem sokkal nevadai Potosi hegynek ütközött. Gable-t lesújtotta a veszteség és soha nem tudta feldolgozni a tragédiát. Nem vetette meg az alkoholt sem, majd még abban az évben belépett a hadseregbe, ahol többször is kitüntették sikeres hadjárataiért. A színész felfoghatatlan tragédia ellenére még kétszer házasodott, de halála után Lombard mellé temették el.

Lauren Bacall és Humphrey Bogart

commons.wikimedia.org

A pár akkor találkozott, amikor Bacall még csak 19, Bogart pedig 45 éves volt, a To Have And Have Not forgatásán. Amikor Howard Hawks rendező is beleszeretett a fiatal színésznőbe, és megfenyegette, hogy egy kevésbé neves stúdióba küldi, ha nem viszonozza a vonzalmát, Bogart a lány segítségére sietett, és szembesítette Hawksot.

Szenvedélyes házasságuk alig több mint 10 évig tartott, ugyanis az erős dohányos és alkoholista Bogart 57 éves korában nyelőcsőrákban elhunyt.

Marilyn Monroe és Joe DiMaggio

Getty Images

Marilyn Monroe és Joe DiMaggio rövid életű házassága és hosszabb kapcsolata egy egész nemzet szívét és figyelmét megragadta. Amikor megismerkedtek, Monroe a hollywoodi filmek szirénje lett, a „Yankee klipper" DiMaggiót pedig már akkor minden idők legnagyobb baseballjátékosának titulálták. Bár házasságuk mindössze kilenc hónapig tartott, rövid, szenvedélyes románcuk és tartós kötelékük máig legendás.

1952-ben, amikor DiMaggio megkérte egy ismerősét, hogy szervezzen meg egy randit Monroe-val, ő egy frissen visszavonult sportlegenda volt, Monroe pedig egy feltörekvő színésznő.

DiMaggio szerint a Monroe-val való testi intimitás megismételhetetlen volt:

Amikor összejöttünk a hálószobában, olyan volt, mintha az istenek harcoltak volna; mennydörgő felhők és villámok keletkeztek felettünk

Az óriási vonzalom hevében hamar össze is házasodtak, azonban a házasságuk már a kezdetektől fogva kihívásoknak volt kitéve. A nászút alatt Monroe-t felkérték, hogy utazzon Koreába, hogy fellépjen az ott állomásozó amerikai csapatok előtt. DiMaggio Japánban maradt. Hazatérve a házaspár normális életre törekedett, de a szexszimbólum kiszámíthatatlan karrierje és az egykori baseballos féltékenysége és zsarnoksága hamar komoly problémákhoz vezetett. A férfi állítólag fizikailag is bántalmazta.

Monroe azonban kilenc hónappal az esküvőjük után nyilvánosan bejelentette válásukat, lelki kegyetlenségre hivatkozva. A bejelentés idején feleségének írt levelében DiMaggio így fogalmazott:

Szeretlek és veled akarok lenni. Semmit sem szeretnék jobban, mint helyreállítani a belém vetett bizalmadat. A szívem még jobban meghasadt, amikor láttalak sírni azok előtt az emberek előtt

Monroe halála után pedig DiMaggio gondoskodott a temetéséről, és 20 éven át hetente háromszor virágot szállíttatott a sírjára.

A figyelmetekbe ajánljuk