Minden idők legjobb vígjátéka: Van, aki forrón szereti
A filmművészet alapvetően szubjektív, hiszen sokak imádnak egy alkotást, míg mások azt kívánják bárcsak ne látták volna. Ennek ellenére az Amerikai Filmintézet (AFI) többször is kísérletet tett arra, mi lenne, ha mégis listáznák a filmeket. A 100 legviccesebb vígjáték közül pedig a Van, aki forrón szereti lett az első helyezett.

Az első némafilmek megjelenése óta a médiumok középpontjában leginkább a vígjátékok állnak. A néma korszakot Charlie Chaplin, az angol származású vígjáték-készítő és színész uralta. Az Aranyláz (1925), a Nagyvárosi fények (1931) és a Modern idők (1936) alkotásai a mai napig klasszikusoknak számítanak. De természetesen ugyanez vonatkozik az első hangos filmjére, a Diktátorra is (1940).

A vígjáték műfaj történetének korai szakaszában a Marx testvérek közelítették meg Chaplin szintjét filmkészítőként. Az alkotásaik közül a Horse Feathers (1932), a Kacsaleves (1933) és a Botrány az ügetőn (1932) is szintén szerepelnek a Filmintézet listáján.

Azonban a lista szerinti első számú vígjáték csupán két évtizeddel Chaplin és a Marx testvérek virágzása után készült. Főszerepben a világ egyik legismertebb színésznőjével, Marilyn Monroe-val, valamit a zseniális Tony Curtissel és Jack Lemmonnal. A legendás és már klasszikusnak számító Van, aki forrón szereti című filmetBilly Wilder rendezte.

A film története két munkanélküli muzsikusról szól, akik megpróbálnak elmenekülni a chichagói maffia elől, egyenlet lehetőségük erre az, hogy jelentkeznek egy női zenekarba. Ami a legmeglepőbb – még nekik is–, hogy sikerül. Innentől pedig kezdetét veszi a bonyodalom: szerelem, nevetés és még több nevetés.

Van, aki forrón szeretit az Amerikai Filmakadémia hat kategóriában jelölte Oscar-díjra, ebből egyet nyert el: Orry-Kelly, mint a legjobb jelmeztervező. A Golden Globe-on azonban Jack Lemmon és Marilyn Monroe is hazavihetett egy-egy díjat a legjobb színész / színésznő kategóriában. Emellett pedig a filmzene is bezsebelt egy arany glóbuszt.

A figyelmetekbe ajánljuk