Hollywood némafilmes magyar sztárja, Bánky Vilma kocsija mellett áll 1926-ban.

Hollywood legfényesebb magyar csillagának akcentusa lett a veszte

Rajongók hada, küszködő rendőrök. Budapest belvárosa szabályosan megbolondult. Sokan gondolhatnák, hogy az előbbi sorok például Michael Jackson 1996-os koncertje előtti állapotokat mutatják be, de ez esetben sem az időpont, sem a sztár személye nem passzol. 1928-ban a világ egyik leghíresebb némafilmes színésznője, Bánky Vilma látogatott haza férjével, és bizony a hisztérikus rajongás neki szólt. De ki volt ő? Hogyan lett egy Tolna megyei lányból kora egyik legnagyobb filmcsillaga? Ennek jártunk utána.A nehéz kezdet

Bánky Vilma Nagydorogon született, Koncsics Vilma néven. Születésének pontos időpontját nem lehet tudni, a különböző források más-más évszámokra hivatkoznak. Van, aki 1898-ra, míg mások 1901-re taksálják. Klasszikus polgári családban nevelkedett, édesapja tisztviselőként dolgozott.

A fiatal Vilmának is hasonló pályát szántak a szülei, egy budapesti kereskedelmi iskola elvégzése után gépírónőként helyezkedett el, neki azonban más tervei voltak. A számára szürke, hétköznapi munkaórák után színészleckéket vett az akkoriban nagy hírű Star Filmiskolában.

Miután bekerült a Belvárosi Színház társulatába, hamar megkapta első kisebb filmszerepét a Tavaszi Szerelem című némafilmben.

Külföldön is hamar felfigyeltek rá

A fiatal színésznőben rejlő potenciált hamar észrevették Németországban is, ahol azonnal főszerepet kapott az 1920-as, Az utolsó pillanatban című filmben. Ezután több német és osztrák némafilm főszereplőjeként tűnt fel.

Többek között a korszak nagy sármőrével, Max Linderrel is szerepelt egy vásznon. Az előbbiek miatt a Vilma Banky név hamar elterjedt egész Európában, ám az igazán nagy dobása csak ezután jött. Az amerikai filmgyártás egyik nagykutyája, Samuel Goldwyn – a Metro-Goldwyn-Mayer alapítója - ugyanis 1925-ben az öreg kontinensre jött új, friss arcokat keresni.

Ekkor akadt meg a szeme a fiatal színésznőn és azonnal szerződést ajánlott neki.

Megérkezés az álomgyárba 

A vőlegénye és családja nemtetszése ellenére Bánky örömmel elfogadta Goldwyn ajánlatát. A stúdió nagyon komolyan gondolta, hogy sztárt farag a fiatal magyar lányból.

Hungarian Rhapsody néven hatalmas reklámkampányt szerveztek, az Egyesült Államok minden szegletét a színésznőt ábrázoló plakátok borították. Fotói olyan népszerű divatlapokban jelentek meg, mint a Vanity Fair.

Külön érdekessége a dolognak, hogy Bánky még egy árva filmkockát sem forgatott a tengerentúlon, mikor a stúdió több mint félmillió dolláros biztosítást kötött rá, a szerződésében pedig olyan záradékok szerepeltek, miszerint nem repülhet, lóra is csak sétalovaglás céljából ülhet, illetve csak a stúdió engedélyével készíthettek róla képeket.

A gyorsan jött siker

Goldwyn befektetése hamar megtérült, már az első Bánky Vilma nevével fémjelzett mozi is hatalmas siker lett.

Ezután szabályosan elárasztották őt a nagyobbnál nagyobb főszerepek, a kor leghíresebb férfiszínészei szó szerint könyörögtek a stúdiónak, hogy a fiatal magyar színésznővel játszhassanak együtt.

Ekkoriban feltűnt többek között Rudolph Valentino partnereként A sejk fia című kasszasikerben, de nem vele, hanem Ronald Colmannal alkottak igazán nagy párost. A közönség megőrült értük, sokak szerint egyedül Greta Garbo és John Gilbert duójának volt hasonló népszerűsége.

A kor egyik legcsillogóbb sztáresküvője is az ő nevéhez köthető, ugyanis 1927-ben feleségül ment Rod la Rocque nevű kollégájához, mondani sem kell az előkelő partit Goldwyn finanszírozta.

B\u00e1nky Vilma \u00e9s f\u00e9rje, Rod la Rocque

Bánky Vilma és férje, Rod la Rocque

GettyImages

A hangosfilm áldozata

A világ minden pontján ünnepelt színésznő sikere sziklaszilárdnak tűnt, a hangosfilm megjelenése azonban mindent megváltoztatott. Innentől kezdve

Bánkyt erős magyar akcentusa és halk beszédhangja miatt partvonalra száműzte az álomgyár vezetése, mindössze kettő hangosfilmben szerepelt.

Ezek viszont csúnya bukásnak bizonyultak mind a kritikusok szemében, mind pedig a jegypénztáraknál. A 30-as évek elején férjével együtt játszotta utolsó szerepét a Broadway-n, ezután inkább családi ingatlan vállalkozásukra fókuszáltak.

A színész élettörténetek sokszor tragédiákban érnek véget, Bánky Vilma azonban ebben is különbözött kollégáitól. Profi golfjátékossá vált és még 80 éves korában is aktívan hódolt eme szenvedélyének. Hollywood ugyan eldobta őt, de mégsem feledkeztek el róla.

A 60-as években saját csillagot kapott a Los Angeles-i Hírességek Sétányán.

Az 1991-ben, 93 évesen elhunyt színésznő élete során többször is segített az Amerikába vándorolt, nehéz sorsú magyarokon – többek között a népszerű írón, Molnár Ferencen is – mivel úgy érezte kötelessége támogatnia honfitársait.

Szerző: Bódis Tamás

A figyelmetekbe ajánljuk