dinoszaurusz ősembr lándzsa vörös égbolt hüllők

Törött csontok, leszakadt végtagok, féktelen tombolás: legújabb, felnőtteknek szóló animációs némafilmjében Genndy Tartakovsky a mamutok, dinoszauruszok, óriásdenevérek és ősemberek kegyetlen világába kalauzol el minket.


A Szamuráj Jack, Dexter laboratóriuma, vagy a szintén sokak által ismert Pindúr Pandúrok készítőjének új alkotásában egy árva mondat nem hangzik el, mégis, képi világával és feszültségkeltő zenei aláfestésével az őskorba kalauzoló Primal a modern animáció egyik ékköve.

Az ötrészes sorozat cselekménye egy ősember küzdelmeit dolgozza fel, aki elveszíti családját, és a túlélés érdekében kényszerszövetségre kényszerül egy dinoszaurusszal, akiben végül igazi társra lel, és együtt járják be a legkülönfélébb helyszíneket a trópusi dzsungelektől a tundrán át a sivatagokig.

Az animált műben a szótlanság egy percig sem kelt hiányérzetet. Tartakovsky a késleltetett, lassú mozgásokra, a várakoztatásra épít. Hangulatteremtésében kitüntetett szerepe van a környezet ábrázolásának, a szintén lassú kameramozgásoknak, és a feszültséget még inkább fokozó zenei aláfestésnek, amelyet a 300 című műből készült film zeneszerzője, Tyler Bates komponált. Munkássága nyomán a zenei összképet törzsi dobok, elektromos gitár, és szintetizátor adják.

A műre jellemző lassúság érdekes módon még inkább dinamikussá teszi az akciót, emellett kiemeli azokat az összetett érzelmeket, amelyeket a Primal-ben szereplő állatok produkálni képesek. A sorozat egyik csúcspontja például a mamutok temetési ceremóniája.

A részek megtekinthetők az Adult Swim kínálatában.

via ContextUs

A figyelmetekbe ajánljuk