Tyrannosaurus

Gigantikus dinolábnyomokat hozott felszínre a szárazság Texasban

A Texasban felfedezett dinoszaurusz lábnyomok a valaha talált leghosszabbak közé tartoznak.


A texasi szárazság kiszárított egy folyót, amely a Dinosaur Valley State Parkon keresztül folyik, feltárva a mintegy 113 millió évvel ezelőtt élt óriáshüllők nyomait - közölte egy tisztviselő kedden.

A Facebookon közzétett fotókon háromlábú lábnyomok láthatók, amelyek egy kiszáradt, fákkal szegélyezett folyómederben vezetnek lefelé az Egyesült Államok déli részén fekvő államban. Ez a világ egyik leghosszabb dinoszaurusznyomvonala - áll a képekhez fűzött feliratban.

Stephanie Salinas Garcia, a texasi park- és vadvédelmi hivatal munkatársa szerint a száraz időjárás tette láthatóvá a nyomokat. A tavaly nyári túlzott szárazság miatt a folyó a legtöbb helyen teljesen kiszáradt, ami lehetővé tette, hogy itt a parkban még több nyomot fedezzenek fel, mondta.

Normális folyóviszonyok mellett ezek az újabb nyomok a víz alatt vannak, és általában feltöltődnek üledékkel, így eltemetve és kevésbé láthatóvá válnak, mondta Garcia. A nemrég feltárt nyomok nagy részét az Acrocanthosaurus készítette, amely felnőttként közel 7 tonnát (6350 kilogrammot) nyomott és 4,5 méter magas volt.

Egy másik dinoszaurusz, a Sauroposeidon szintén hagyott nyomokat a parkban. Ez 18 méter magas volt, és 44 tonnát nyomott felnőtt korában. Az állami park - amely Dallas városától délnyugatra, a szárazföld belsejében található - egykor egy ősi óceán peremén feküdt, és a dinoszauruszok lábnyomokat hagytak az iszapban - áll a park honlapján.

Bár a szárazság feltárta a nyomokat, az előrejelzések szerint esni fog az eső, ami azt jelenti, hogy valószínűleg újra elfedik őket. Bár az eső és a folyó hamarosan ismét betemeti őket, a Dinosaur Valley State Park továbbra is megvédi ezeket a 113 millió éves nyomokat nemcsak a jelen, hanem a jövő generációi számára is, mondta Garcia.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk