A Willoughby testvérek a padláson a szüleiknek szánt halálos túra kitervelésekor

Szokatlan mese szeretetről, családról, és testvériességről

Szomorú, mégis felemelő: A Willoughby testvérek kalandjai

Az élet szomorúbb oldaláról, Lois Lowry: The Willoughbys c. gyermekregénye alapján készített rendhagyó rajzfilmet a Netflix, ami talán nem is annyira a gyerekeknek, mindinkább a felnőtteknek szól. Meghökkentő és egyben szívmelengető történettel vesznek le minket a lábunkról a Willoughby testvérek.


Adott egy nagy és magasztos múlttal rendelkező család, amelynek összes férfitagja – de még a nők is – hatalmas, vörös bajuszt viseltek. Mint tudjuk, a bajusz a mai napig sok kultúrában státuszszimbólum – ilyen például a Közel-Kelet –, ám a XIX. századi Magyarországon is csak azt tartották igazi férfinak, akinek bajsza volt. A mesében már az első pillanatban megtudjuk, hogy a család tagjai, akik köré a történet épül, megbecsült nemesek, tudósok leszármazottai. A legfiatalabb utódok sorsa azonban elődeiknél szomorúbban alakul.

A Willoughby testvérek kalandjai nem a tipikus, mézes-mázos, kalandokkal teli rajzfilmek táborát erősíti. A Willoughby házban négy gyermek (egy fiú, egy lány és egy fiú ikerpár) él a szüleivel, akik csak egymással vannak elfoglalva. A gyerekek éheznek, büntetésből a szeneskamrába zárják őket, a kislánynak pedig énekelnie sem szabad. A film gyönyörűen mutat görbe tükröt azoknak a modern szülőknek, akik olyannyira elfoglaltak, hogy folyamatosan másra bízzák vagy elhanyagolják gyermeküket.

A testvérek kalandjai akkor kezdődnek, amikor elhatározzák, hogy inkább lennének árvák, és szüleiket egy halálos túrára küldik. Bár érkezik egy dada a felügyeletükre, a legidősebb fiú, akinek eltökélt szándéka a Willoughby név méltóságának visszállítása, bizalmatlanságból a gyámügyhöz fordul. A gyámügyet a rendszer nagy, fekete mumusaként ábrázolja a film.

A Willoughby testvérek kalandjai | Hivatalos előzetes | Netflixwww.youtube.com

Az igazi kalamajka – !és egy kis spoiler! – csak ezután következik: míg a szülők nyaralnak, a testvéreket szétválasztják, a legidősebb fiút pedig folyamatos szökéseinek következményeként, egy kalitkába zárják. Az ő karaktere fejlődik a legtöbbet a filmben: ő ugyanis az egyetlen férfi a Willoughby családban, akinek ennyi idősen még csak nem is serken a bajsza. Az egyik legnagyobb fricskája a filmnek az üzenet, hogy nem hullhat egyszerre minden az ölünkbe. A bajuszért, azaz a megbecsülésért, elismerésért és férfivá érésért tenni kell.

A legidősebb fiú és a csupaszív dadus feladata lesz, hogy a Willoughby család ismét egyesüljön. A dadus személyében ismerhetjük meg azt a felnőttet, aki kívül áll a rendszeren: egy tipikus főhős, akiben a borzalmak ellenére igazi boldogság és szeretet rejlik. És bár azt hihetnénk, hogy a végére a szülőknek is megjön a józan esze, ők gyermekeiket végül egy fagyos hegy tetején hagyják megfagyni, és elmenekülnek a megmentésükre érkező léghajóval.

Ugye mondtuk, hogy nem dajkamese?

A rajzfilm végi fordulat persze nem marad el, és bár a testvérek kalandja szörnyen hangzik, annál tanulságosabb, és kissé kisarkítva, de – sajnos – valóságosabb. Persze a kiskorú nézőket nem hagyják a készítők sírva elaludni: a mese vége igazi megkönnyebbülést hoz mindenki számára. A történet sokunkat elgondolkodtat az életről, hogy mennyire szerencsésnek kell lennünk ahhoz, hogy szerető családba szülessünk. Ha pedig mégsincs ekkora szerencsénk, akkor megtanít arra, hogyan teremthetjük meg magunknak azt a családot, amit érdemlünk.


A figyelmetekbe ajánljuk