Anakin.
Lucasfilm

Egy apró változtatáson múlott a Star Wars legdrámaibb jelenetének sikere

Anakin és Obi-Wan fénykardpárbaja a Mustafar-bolygón a filmtörténelem legepikusabb jelenetei közé tartozik, azonban a mozi sikere csupán egy apró változtatáson múlott.


Ki ne emlékezne A Sithek bosszúja című film csúcsjelenetére, amikor Obi-Wan egy kimerítő fénykardpárbaj után nagy nehezen legyőzte egykori tanítványát. A pórul járt kéz és láb nélküli Anakin ugyan végül megmenekült, de Obi-Wan mondatai egy életre beégtek a filmrajongók emlékezetébe.

Egy háttérinformációktól hemzsegő könyv szerint azonban a csúcsjelenet kis híján sokkal laposabb lett, ami garantáltan megváltoztatta volna a film megítélését – írja Slash Film.

Ez is érdekelhet: Mark Hamillt a rendőröknek kellett elvinniük az első Star Wars-megbeszélése után

A J.W. Rinzler által írt The Making of Star Wars: Revenge of the Sith című kötet szerint a végleges filmben szereplő sorok nem azonosak azzal, mint ami az eredeti forgatókönyvben szerepelt.

Rinzler szerint mind az Obi-Want alakító Ewan McGregor, mind George Lucas komolyan vette a munkát, ugyanis pontosan tudták milyen sok függ az aznapi teljesítményükön.

Már a forgatás közben látszott, hogy a jelenet még annál is szívszorítóbbra sikeredik, mint azt eredetileg gondolták, és a készítők úgy érezték, muszáj változtatni az előzetes terveken.

Miután finomítottak a hangerőn, végül arra jutottak, hogy átírják azt a részt, ami azután következik, hogy a Hayden Christensen által megformált Anakin magán kívül azt ordibálja egykori mesterének, hogy „Gyűlöllek!”.

Eredetileg ugyanis Obi-Wan azt mondta volna Skywalkernek, hogy „a testvérem vagy, szeretlek”, de mivel McGregor karakterének muszáj volt reagálnia a padevanjából áradó haragra, ezért a színész javaslatára múlt időbe rakták mindezt, hogy egyfajta lemondás és feladás áradjon a jedi mester hangjából.

Így lett tehát „a testvérem voltál, szerettelek” az azóta elhíresült mondatból, amely ugyan egy apró változtatásnak tűnik, de pont annyival növelték a drámát, hogy jelenet örökre beírta magát filmtörténelembe.

A figyelmetekbe ajánljuk