Részlet a Star Warsból.
Disney

4+1 Star Wars-jelenet, amit még George Lucas is utált

A Star Wars sokak szerint minden idők egyik legkiválóbb filmsorozata, George Lucas nevét pedig a legnagyobb alkotók között szokták emlegetik. A produkciók azonban közel sem lettek tökéletesek, sőt, több olyan jelenet is van, amit maga a direktor is kifejezetten utál. Hogy melyek ezek? Az alábbi cikkből kiderül!


A maszklevétel és a szemöldök esete

Az a pillanat, amikor Luke Skywalker (Mark Hamill) leveszi a haldokló apjának, Darth Vadernek a sisakját – azért hogy a férfi egyszer a saját szemével is lássa a fiát –, a modern filmtörténelem egyik legmegindítóbb mozzanata.

A Far Out szerint Lucas azonban ki nem állhatja a jelenetet, ugyanis szerinte a Vadert alakító Sebastian Shaw szemöldöke túl bozontos volt.

Lucas nem tartotta elég élethűnek a férfi kinézetét, mivel az volt a véleménye, hogy egy súlyos égési sérüléseket elszenvedett embernek nem így néz ki a szemöldöke, ezért a 2004-es felújított változatban kiretusáltatta azt.

Jabba eredetileg egy szőrkabátos férfi volt

Az eredeti trilógia első kiadásában még nagyon sok minden nem úgy nézett ki, mint a későbbi DVD-verziókban. Erre talán a legjobb példa a gengszterfőnök, Jabba karaktere, aki az Új remény első változatában nem egy csigaszerű lény volt, hanem egy szőrkabátos férfi.

Jabbát pont emiatt az eredeti kiadásban nem is lehetett látni, mivel Lucast annyira zavarta a karakter kidolgozatlansága, hogy inkább kivágta a filmből a gengszter összes jelenetét.

Az antagonista azonban az 1997-es felújítást követően CGI-formában visszakerült a moziba.

Ez is érdekelhet: Lassan 50 éve piszkálják Mark Hamillt a Star Wars egyik legidétlenebb mondata miatt

Ne erre a dalra bulizzatok!

Ki ne emlékezne az Endoron játszódó óriási bulira! A Lázadók végre legyőzték a Birodalmat, a harcosok és az ewokok pedig együtt táncoltak és ünnepeltek.

Lucasnak mindezzel semmi problémája nem volt, azonban egy dolog nagyon bökte a csőrét: nevezetesen az ewok-zene!

Az 1983-as verzióban ugyanis az úgynevezett az ünnepi Yub-nub dal hangzott el, amelyet az ewokok énekelnek. A rendező viszont megbánta ezt a döntését, és a ’97-es verzióban már John WilliamsVictory Celebration című műve hallható az endori partin.

Azért ne essünk túlzásokba!

A filmek világából kicsit kanyarodjunk el a Star Wars-videójátékokhoz. Egy időben ugyanis Lucas még azokat az alkotásokat is ellenőrizhette, amelyek nem kötődtek szorosan a filmekhez, így például a The Force Unleashed nevű videójáték történetszálához is fűzhetett némi szakmai kommentárt.

A direktor azonban nem volt elégedett, hiszen a játék cselekménye során a Starkiller nevű főszereplő az erő segítségével megállít egy óriási csillagrombolót – ami azért lássuk be kissé túlzásnak tűnik.

Lucas ugyanezt gondolta: a jelenet végül ugyan benne maradhatott a The Force Unleashedban, azonban a rendező gondoskodott arról, hogy a filmes franchise és a videójáték története között megfelelő távolság keletkezzen.

+1 Lehet, hogy nem kellet volna eladni a jogokat?

2012. október 30-a egy kulcsfontosságú dátum a Star Wars-fanoknak. Lucas ugyanis aznap 4 milliárd dollárért adta el a mesterművének jogait a Disney-nek.

Az óriáscég ezután nem tétlenkedett, gyakorlatilag azonnal belefogott a különböző projektek megtervezésébe, az első Disney-alkotás pedig a Jedi visszatér után körülbelül 30 évvel játszódó Az ébredő erő volt.

A stúdió fejesei még a premier előtt levetítették a filmet Lucasnak, azonban nagy valószínűséggel nem ilyen reakcióra számítottak: a mester ugyanis mélységesen csalódott volt, és itt az előbbi pontokkal ellentétben nemcsak egy jelenetről, hanem az egész filmmel volt a baj, ami csak még problémásabbá teszi az egész szituációt.

Lucas állítólag azt mondta a Disney vezetőinek, hogy a film konkrétan semmi újat nem tudott mutatni, ami nyilvánvalóan egy késszúrással ért fel a forgatókönyvírók számára.

A figyelmetekbe ajánljuk