Darth Vader.
Lucasfilm

Akármilyen meglepő, a Star Wars egyik leghíresebb jelenetét a Pentagonnak köszönhetjük

Nagy valószínűséggel minden Star Wars-rajongó emlékszik a Hoth bolygón játszódó fagyos ütközetre a Birodalom visszavágból. Nemrégiben kiderült, hogy a jelenet hangjait egy nem akármilyen megoldással rögzítették.


A Birodalom visszavág sokak szerint a valaha készült legjobb Star Wars-film, a story line mellett sokan egyből Hoth bolygón játszódó csatára gondolnak, amikor erről a moziról van szó, hiszen a jelenetet, egy, a ’70-es évek legvégén igen modernnek számító stop motion-technológiával vették fel.

Az ütközet hangmérnöki oldaláról azonban már kevesebb szó esik, pedig a zajokért felelős csapat nem akármilyen teljesítményt tett le az asztalra, ami nélkül biztosan nem lenne olyan emlékezetes a szóban forgó jelenet.

Ez is érdekelhet: Mark Hamill előre tudta, hogy ez lesz Star Wars legnagyobb hibája

A csata hangeffektjeiért legfőképp Ben Burtt hangmérnök felelt, aki többek között az Indiana Jones-filmeken, és az E.T.-n is dolgozott.

A StarWars.com-nak adott 2020-as interjújában Burtt elmondta, hogy a Hoth-i csata hangjait úgy rögzítette, hogy kis túlzással felügyelet nélkül rohangált egy katonai bázison, miközben ropogtak a különböző veszélyesebbnél veszélyesebb fegyverek, azaz a szakember túlzás nélkül az életét kockáztatta a moziért.

A kalandos „stúdiózás” azonban meghozta a gyümölcsét, mivel Burtt egy saját hangeffektus-könyvtárat építhetett a Birodalom visszavág számára.

Két hétig jártunk ki az amerikai hadsereggel, hogy felvegyük az összes fegyverük hangját. Olyan volt, mintha alapkiképzésen lettem volna, csak nem kellett parancsokat fogadnom. A Pentagon védelmi minisztériuma elintézte, hogy körbeutazzunk és különböző katonai bázisokra menjünk, ahol rengeteg fegyver hangját – tüzérséget, kézifegyvereket, vállról indítható rakétákat – vettük fel. És ez – a gellert kapott lövedékek, a golyók elrepülése, a robbanások – lett a hócsaták alapanyaga

– mondta Burrt.

A hangmérnök ezután elmondta, hogy óriási haszna lett ennek a furcsa akciónak, de sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy manapság biztonsági okokból kifolyólag a katonaság biztosan nem engedélyeznék egy ilyen felvétel létrejöttét.

Forrás: Slash Film


A figyelmetekbe ajánljuk