Star Wars
Lucasfilm

Még George Lucas is lehetetlennek tartotta a Star Wars legnagyobb dobását

George Lucas a legelső Star Wars-film elkészítésekor tudta, hogy olyan speciális effektekkel kell előrukkolnia, amitől még a leghangosabb kritikusok álla is leesik. A legtöbb kolléga azonban úgy gondolta, hogy lehetetlen végrehajtani a rendező terveit.


George Lucas a ’70-es évek közepén Észak-Karolinában kezdett el dolgozni a Mark Hamillfőszereplésével készült Star Wars legelső részén.

A rendező gyorsan felkereste a környék legjobb speciális effektekkel foglalkozó szakembereit, és a választása végül John Dysktrára esett, azonban eredetileg nem őt, hanem a 2001: Űrodüsszeia egyik alkotóját, Douglas Trumbullt szerette volna szerződtetni, a férfi azonban pont nem ért rá – írja a Slash Film.

Mindenképp a mozgás folyékonyságára akarta helyezni a hangsúlyt. A kamera mozgatásának képességére fókuszált, hogy azt az illúziót kelthesse, mintha valóban űrhajókat fényképeznénk egy űrben lévő kameraállványról

– mondta Dykstra Lucasról.

Ez is érdekelhet: A Birodalom visszavág egyik leghíresebb jelentét George Lucas medencéjében forgatták le

A férfi pontosan értette, mit vár tőle a rendező, az elképzelés megvalósításához azonban egy speciális kamerára volt szüksége – ezt azonban meg kellett építeni.

Dyskra – aki az Industrial Light & Magic alapítótagja lett – végül megkapta az engedélyt, sőt, egy saját részleget is létrehozhatott egy Van Nuys-i raktárban.

A speciális effektes csapat tagjai a saját laboratórium mellett azonban egy lehetetlennek tűnő 2 éves határidőt is kaptak a nyakukba – összehasonlításképp Trumbull 3 évet dolgozott az Űrodüsszeia effektjein.

Mindenki azt mondta: >> Ez egyszerűen ez nem megoldható a rendelkezésre álló idő alatt <<. De John meggyőzte George-ot arról, hogy meg tudjuk építeni a rendszert, amely alkalmas ehhez a filmhez. Így John elintézte, hogy összehozzunk egy stúdiót a völgyben, és megépítsük a rendszert, ami egy olyan kamerával működött, amely képes volt valamit ismételten lefényképezni a programozás és a motorok segítségével, vagyis ha egyszer beprogramoztad a felvételt, akkor ezt a programot újra és újra megismételhetted (…)

– mondta a későbbi Oscar-díjas Richard Edlund, aki benne volt a csapatban.

A lehetetlen küldetés végül azonban jól sült el, sőt, a Star Wars első része elnyerte az Oscar-díjat többek között a Legjobb Vizuális Effektek-kategóriában is.

A figyelmetekbe ajánljuk