Kilométerekről is dobhártyát szakított a történelem leghangosabb hangja
Shutterstock

Kilométerekről is dobhártyát szakított a történelem leghangosabb hangja

1883. augusztus 27-én 10:02-kor az indonéziai Krakatau sziget darabjaira hullott, amikor a szintén Krakatau néven ismert vulkán kitört, aminek következtében egy 46 méteres cunami egészen Dél-Afrikáig pusztított, nem mellesleg: a vulkánkitörés elindította a történelem legnagyobb hangrobbanását.


A Krakatau az indonéziai Jáva és Szumátra között félúton helyezkedett el, egy kis, lakatlan vulkanikus sziget volt, amely 838 méterrel emelkedett a tengerszint fölé, a feltételezések szerint pedig a vulkán utoljára 1680-ban volt aktív, mielőtt 1883-ban újra kitört.

Az augusztusi kitörés nagyjából 100 megatonnás bombához hasonló erőt szabadított fel, a hirosimai atombomba energiájának az ötezerszeresével robbantotta darabjaira a hegyet.

A Krakatau napjainkban

Getty Images

A Krakatau kitörésének következtében 36 ezren vesztették életüket, ami a második leghalálosabb kitörés a modern történelemben, a Tambora 1815-ös kitörése után, amely legalább 60 ezer emberéletet követelt – az áldozatok nagy részével a robbanást követő árhullám végzett.

A robbanás következtében a légnyomás szélsőségesen ingadozott, amit az emberi fül – bizonyos tartományokon belül – hangként érzékel. A hangrobbanás brutális volt:

A Krakatautól 160 kilométerre lévő gázműveknél az aznap mért barométeres mérések szerint a kitörés 172 decibeles zajjal zúdult az ott lakókra. A zaj szó szerint fájdalmas volt: az emberi fájdalomküszöb nagyjából 130 decibel, ezen felül pedig minden 10 decibeles növekedés úgy érzékelhető, mintha a zaj megduplázódna.

A példa kedvéért: egy légkalapács nagyjából 100 decibeles hangerővel működik.

De akik közelebb voltak, rosszabbul jártak: a kitörés helyszínéhez közeledve a robbanás elérte a 194 decibelt is – ami a levegőben a maximális hangot jelenti –, amely átszakította a sziget 64 kilométeres körzetében tartózkodó hajósok dobhártyáját, akik a korabeli források szerint meg voltak róla győződve, hogy az utolsó másodperceiket élik.

Ugyanez a lökéshullám tovább repült a bolygón, és egyre csendesebb lett, ahogy távolodott, de eltartott egy ideig, amíg teljesen eltűnt: az IFLScience cikke szerint a Krakatautól 4800 kilométerre is ágyútűzhöz hasonló hangerővel lehetett hallani.

Ez is érdekelhet: A tongai vulkán száz atombomba erejével tőrt ki

A vulkán a mai napig aktív

Shutterstock

A nyomáshullám a továbbiakban mindkét irányban körbejárta a Földet, a lökéshullámok pedig a bolygó más részein összeütköztek, ami további nyomáscsúcsokat okozott. Az utolsó robbanás lökéshullámát világszerte rögzítették a barográfok és még a robbanás után öt nappal is érzékelték. Az adatok szerint a lökéshullám hétszer futotta körbe a Földet.[

A Krakatau óta a leghangosabb hangot egyébként a 2022-es tongai kitörés jelentette, amelynek hangrobbanását egészen a 6200 kilométerre lévő Alaszkáig hallották.

Ez is a cikk eredetileg 2023 márciusában jelent meg.

A figyelmetekbe ajánljuk