tonga vulkán

A tongai vulkán száz atombomba erejével tőrt ki

Ugyanakkor a világtörténelemben voltak még ennél is nagyobb vulkánkitörések.


A dél-csendes-óceáni Tonga királyságban január 15-én tetőzött a vulkánkitörés, amelynek robbanóereje nagyobb volt, mint 100 egyidejű hirosimai bombáé - jelentették a NASA tudósai. A kutatók műholdas és felszíni felmérések kombinációját felhasználva kiszámították a vulkán robbanóerejét a robbanás során a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai szigetről, ahol a vulkán található, a kitörési felhő látszólagos magassága és számos más tényező alapján.

A kitörés során felszabadult energia mennyisége valahol 4 és 18 megatonna TNT közötti mennyiségnek felel meg. Egy megatonna 1 millió tonna TNT-nek felel meg. Ezzel a tongai kitörés potenciálisan több százszor nagyobb robbanóerejű, mint az Egyesült Államok által 1945 augusztusában a japán Hirosimára ledobott atombomba, amely a becslések szerint 15 kilotonna energiával robbant fel.

Ez egyben a Tonga a legerősebb vulkánkitöréssé teszi, amelyet a Földön több mint 30 éve, a Pinatubo hegy 1991-es kitörése óta láttak. A tongai vulkán január 15-én tört ki hevesen, néhány héttel azután, hogy 2021 december végén egy sor kisebb kitörés rázta meg a lakatlan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai szigetet. A mára eltűnt sziget egy hatalmas víz alatti vulkán legfelső részét képezte, amely 1,8 kilométerre emelkedik a tengerfenéktől, és 20 km átmérőjű.

Bármennyire is pusztító volt a kitörés, ez még mindig csak egy kis ízelítő abból, hogy mire képesek a Föld legerősebb vulkánjai. A kutatók becslése szerint például az 1980-as Mount St. Helens kitörés 24 megatonna energiával robbant, míg az 1883-as Krakatoa kitörés 200 megatonna energiát szabadított fel a NASA szerint.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk