tongai vulkánkitörés.

A Csendes-óceánban található tongai víz alatti vulkán hatalmas kitörése az év elején olyan erős robbanást generált, hogy hatalmas nyomáshullámok söpörtek végig a légkörben és az egész világon.


Ezek a hullámok voltak a leggyorsabbak, amelyeket valaha is megfigyeltek a Föld légkörében, elérve az óránkénti 1158 kilométeres sebességet – derül ki egy új tanulmányból.

A Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vagy csak Hunga néven ismert vulkán a tongai fővárostól, Nuku'alofától mintegy 65 kilométerre északnyugatra fekszik, és a Tonga-Kermadec vulkáni ívnek nevezett vulkánok sorában helyezkedik el. Január 15-én a Hunga kitört, és egy hatalmas gáz- és részecskefelhőt küldött a mezoszférába, a légkör harmadik rétegébe a Föld felszíne felett. A füstfelhő a legmagasabb pontján elérte a 58 km-es magasságot, ami a legnagyobb vulkáni füstfelhőnek számít, amit valaha észleltek.

Különböző földi és űrbe telepített megfigyelőrendszerek rögzítették a kitörést, amint az kibontakozott, és az eseményt követően a tudósok világszerte azonnal elkezdték átvizsgálni a rengeteg adatot.

Az egyik kutatócsoport megállapította, hogy a Hunga által keltett légköri hullámok vetekedtek az 1883-as indonéziai Krakatau-incidenssel, amely a feljegyzett történelem egyik legpusztítóbb vulkánkitörése volt. A két vulkán által keltett hullámok annyiban hasonlítottak egymáshoz, hogy hasonló amplitúdót értek el, és ugyanannyiszor érintették a bolygót: négyszer az egyik, háromszor a másik irányba.

Egy másik kutatócsoport megállapította, hogy a Hunga kitörése az óceánon keresztül száguldó hullámokat küldött, amelyek apró, gyorsan terjedő meteotsunamikat – vagyis légnyomás-zavarok által vezérelt hullámok sorozatát – hozták létre, amelyek a Csendes-óceánon, az Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren jelentek meg.

Magasan a Föld felszíne felett, az úgynevezett Kármán-vonalon túl – amely az űr határát jelöli bolygónk felett mintegy 100 kilométerre – a kitörés által kiváltott lökéshullámok erős, akár 720 km/h sebességű szeleket keltettek.

Most hasonló műholdas adatok és földi megfigyelések segítségével Corwin Wright és szerzőtársai megerősítették, hogy a Hunga kitörése a modern történelem legrobbanékonyabb vulkáni eseményei közé tartozott. Eredményeik arra utalnak, hogy a vulkán által keltett légköri hullámok legalább hatszor csapódtak a Földre, és másodpercenként akár 320 méteres sebességet is elértek.

A kitörés egy csodálatos természetes kísérlet volt. A róla gyűjtött adatok javítani fogják a légkörünk megértését, és segítenek majd javítani az időjárási és éghajlati modelljeinket

– mondta Wright

Forrás: Space.com


A figyelmetekbe ajánljuk