működő vulkán hawaii-on

Óránként egy méterrel emelkedik a lávató szintje a két év nyugalom után újra működő hawaii Kilauea vulkán katlanjában. A helyi Vulkán Nemzeti Parkban található tűzhányó vasárnap éjjel lépett ismét működésbe.


Aktiválódása óta mintegy 10 millió köbméter megolvadt kőzet omlott a kráterbe, legalább két nyílásból. Az Amerikai Földtani Szolgálat (USGS) mérései szerint a lávató mélysége már elérte a 134 métert.

Bár a Kilauea 2018-as kitöréskor 700 lakóházat tett tönkre a láva, az most szerencsére nem fenyegeti a környezetet. A kőzetolvadékot ugyanis teljes egészében felfogja a mély kráter. Ennek ellenére a Hawaii Vulkánobszervatórium a vulkáni gázok esetleges magas szintjére, sziklahullásra és robbanásokra figyelmeztette a lakosságot. Az állami egészségügyi minisztérium arra kérte az embereket, hogy fogják vissza szabadban végzett tevékenységüket, ha vulkáni szmogot észlelnek.

A Kilauea a világ egyik legaktívabb vulkánja, az elmúlt 100 évben mintegy 50 alkalommal tört ki, 1983 és 2018 között csaknem megszakítás nélkül működött. A Nagy Szigetnek vagy Az orchideák szigetének is nevezett Hawaii-sziget Hawaii állam legdélibb és legnagyobb kiterjedésű szigete 10 450 négyzetkilométerrel.

via MTI

A figyelmetekbe ajánljuk