Egy sziget partja.

Illusztráció.

A szemünk előtt növekszik egy új sziget a Csendes-óceánon

Egy nagyon különleges geológiai folyamat zajlik a Csendes-óceán térségében.


A csendes-óceáni Tonga szigetország közelében történt hatalmas tenger alatti vulkánkitörést követően a hatóságok megpróbálják felvenni a kapcsolatot a lakosokkal, és felmérni, hogy milyen súlyos károkat szenvedtek.

A hatóságok szerint nem biztos, hogy lesznek áldozatok, de a robbanás egy geológiai drámára is felhívja a figyelmet: a vulkán aktívan új szárazföldi tömeget ad egy kis, újonnan kialakult szigethez. Más szóval, egy új sziget növekedését látjuk valós időben.

2015-ben ugyanez a tenger alatti vulkán kitört és egy új szigetet alakított ki, bár a Planet Labs műholdképeket készítő cég szerint a tudósok úgy gondolták, hogy az hónapokon belül el fog erodálódni. Hét évvel később azonban ennek az ellenkezője igaz. Ugyanez a sziget egyre nőtt, és a hétvégi, legutóbbi kitörés során szinte biztosan nagyobb lett. Sőt, éppen a múlt hónapban egy kisebb kitörés a szakértők szerint közel 50 százalékkal növelte a sziget méretét.

A Sydney Morning Herald 2015-ben arról számolt be, hogy meglepő módon az újjászületett szigeten bőséges volt az élet. Sirályok és más tengeri madarak lebegtek a levegőben és tapicskoltak a vulkanikus partok körül, amelyet azóta Hunga-Tonga Hunga-Ha'apai-nak neveztek el.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk