Megmagyarázhatatlan események, furcsa eltűnések, természeti anomáliák: több olyan hely is van a világon, amelyet valamilyen misztikum övez. Elég, hacsak a Bermuda-háromszögre vagy a Stonehenge-re gondolunk. Cikkünkben most bemutatjuk a világ öt legrejtélyesebb helyszínét.


A fentebb említett két helyszínt már mindenki ismeri, így alább öt olyan másikat listázunk, amelyekről bár szintén sokan hallhattak, mégis kevesebbet beszélnek róluk.

Racetrack Playa, Death Valley, Kalifornia - A Halálvölgy

Maguktól mozgó köveket fedeztek fel a Halálvölgyben.

Getty Images /Matteo Colombo

A szárazabb talajon megbújó kövek önálló mozgására figyelt fel egy kutató és felesége közel 100 évvel ezelőtt. A rejtélyt azóta próbálják megfejteni.

Tíz évvel ezelőtt egy tudós csoport arra a következtetésre jutott, hogy a kövek körül létrejövő jég kényszeríti azokat mozgásra, sok látogató szerint azonban természetfeletti erők bújnak meg a háttérben.

A tudósoknak a mai napig nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani a jelenség okát.

Relampago del Catatumbo, Ologa, Venezuela - A villámok otthona

Egy perc alatt akár 25 villám is lecsaphat a Maracaibo-tó vidékén.

Getty Images /Sjo

A világ legviharosabb területének nevezték ki a Maracaibo-tó vidékét, amelyet az év közel 200 éjszakáján villámok lepik el. A mennykövek száma májusban és októberben számottevően megugrik, előfordul, hogy egy perc alatt több mint 25 villámlást figyelnek meg a látogatók.

A szakértők szerint feleennyi csapás is kiemelkedőnek számít, de a kirándulók így sem riadnak vissza a szélsőséges időjárási viszonyoktól. Rengetegen utaznak ide, hogy egész éjjel figyeljék a villámok játékát.

Devil’s Sea, Csendes-óceán - Az Ördög-tenger

Az Ördög-tenger a Csendes-óceán területén található.

Getty Images /John M Lund

Míg a Bermuda-háromszög, más néven az Ördög háromszöge az Atlanti-óceán legnagyobb rejtélyt övező vidéke, addig a Csendes-óceán megmagyarázhatatlan történéseiért többnyire az Ördög-tenger a felelős.

A más néven Sárkány-háromszögnek nevezett területen rengetegen számoltak be mágneses anomáliákról, fényjátékokról és furcsa tárgyakról. Emellett itt is olyannyira gyakoriak az eltűnések, hogy még a japán halászok sem merik megközelíteni.

A különös események magyarázatára több feltételezés is született, többek között, hogy egy párhuzamos univerzumba visz át, esetleg itt található Atlantisz, vagy hogy vulkánikus tevékenységek okozták a különös eltűnéseket.

Nagy Kék Lyuk, Belize

Getty Images /Schafer&Hill

A világ egyik legkülönlegesebb helyeként számon tartott Nagy Kék Lyuknál beszámolók szerint olyan tengeri élőlényekkel is találkozni lehet, amelyekről még a tudósok sem hallottak.

Szakértők szerint évezredekkel korábban a Bahamák vízszintje sokkal alacsonyabb volt, mint jelenleg, így a természet szerteágazó barlangokat formálhatott a tenger felett. Amikor azonban a vízszint emelkedni kezdett, a barlangok is feltöltődtek vízzel, és az azokra nehezedő hatalmas nyomás miatt a tetejük összeomlott. Így jött létre a Kék Lyuk, amelyen keresztül a búvárok be tudnak jutni az akár 14 kilométer hosszú barlangjáratokba.

Kristálytiszta vize és rengeteg látnivalója miatt hosszabb kirándulásokat is szerveznek ide.

Derweze, Türkmenisztán - A pokol ajtaja

Természetes gázok begyújtásának köszönhetőek a soha nem szűnő lángok.

Getty Images

Az extrém kirándulások egyik kedvelt színhelye a Derweze nevű türkmenisztáni falu, ahol egy égő gázokkal teli tátongó lyuk található a földben. A helyiek a „Pokol ajtajának" nevezik.

Az egykori, természetes gázokkal teli barlang a Karakum sivatag közepén található, ahol évekkel ezelőtt szovjet geológusok fúrás közben ütköztek bele. Ennek következtében a barlang teteje beomlott, és egy hatalmas lyuk keletkezett a helyén. Ekkor úgy döntöttek, hogy elégetik a belőle feltörő gázokat, ám a terület azóta is hatalmas lángokban áll.

via Bien.hu

Friss

Nicolas Lefaudeux

Az univerzum valójában egy önmagát tanulmányozó mesterséges intelligencia?

Microsoftnál dolgozó fizikusok úgy gondolják, hogy az univerzum egy önállóan tanuló gép.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk